Nieuw distributiecentrum Lidl Oosterhout met intelligente verlichtingsoplossingen van TRILUX

20.10.2017 | Projecten

In het Gelderse Oosterhout is Lidl gestart met de bouw van een nieuw duurzaam distributiecentrum. Afgelopen donderdag werd de eerste paal geslagen van het dc dat verrijst op logistiek bedrijvenpark Park 15 niet ver van Nijmegen. Het distributiecentrum in Oosterhout wordt het zevende distributiecentrum van Lidl in Nederland. Met een oppervlakte van in totaal 54.000 vierkante meter wordt het één van de grootste distributiecentra van de supermarktketen in Europa.

Uitsluitend gebruik van duurzame energie

Ook bij de realisatie van dit dc legt Lidl wederom de lat hoog op het gebied van duurzaamheid. Het distributiecentrum wordt gebouwd van duurzame bouwmaterialen en het gebouw is zo ontworpen om uitsluitend duurzaam opgewekte energie te gebruiken en zo min mogelijk onnodig energie te verspillen.

Specifiek voor de TRILUX verlichtingsinstallatie, welke bestaat uit kwalitatieve efficiënte ledverlichting: als er voldoende daglicht aanwezig is, hoeft er minder kunstlicht te branden (daglichtregeling). Maar de verlichting zal ook dimmen als er geen beweging is in delen van de hal (aan- en afwezigheidsregeling).

Duurzame bedrijfsstrategie

Marcel Ganzeboom, hoofd bouwzaken van Lidl Nederland, liet in 2015 aan duurzaambedrijfsleven.nl al optekenen dat de investeringen in duurzame technologie een logisch gevolg is van de strategie van Lidl om zoveel mogelijk kostenbesparingen te realiseren, welke terugvloeien naar de consument. “Wij rekenen alles door”, zegt Ganzeboom. “We investeren iets meer in bijvoorbeeld ledverlichting. De terugverdientijd daarvan is drie jaar. Voor zonnepanelen is dat zes jaar. Een terugverdientijd van vijf tot zes jaar is voor ons acceptabel.”

BREEAM-NL Outstanding certificaat

De supermarktketen streeft wederom naar een BREEAM-NL certificering met predicaat ‘Outstanding’, goed voor 5 sterren. Eerder ontving Lidl die certificering al voor zijn duurzame distributiecentrum in Waddinxveen. Het distributiecentrum wordt door TRILUX voorzien van efficiënte ledverlichting in combinatie met daglicht- en aanwezigheidsdetectie. Daarnaast levert TRILUX voor de verlichtingsinstallatie het advies en de bewijslijst ten behoeve van de BREEAM-certificering. Overige noemenswaardige duurzame gebouw gebonden installaties zijn een warmtekoudeopslag (WKO) en ruim 4.000 zonnepanelen.

Ook interessant om te lezen:

Duurzaam DC voor Rhenus Logistics 

GUIDE TO BREEAM