Becker Marine Systems zorgt ervoor dat containerschepen, tankers en cruiseschepen op koers blijven. De wereldmarktleider op het gebied van krachtige roersystemen ziet zichzelf als een technologische pionier. Een claim die ook is waargemaakt bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor. Hier zetten ze namelijk koers op LED. Het doel? Een geïntegreerde projectoplossing met licht op maat, zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het gehele gebouwencomplex. TRILUX, de Duitse marktleider voor professionele verlichting, scoorde met een consequent harmonieus lichtconcept en een uitstekende service.

Alles uit één hand
Of het nu ging om de hal, kantoren en conferentieruimten, de ondergrondse parkeergarages, dakterrassen, gevels of ingangen - TRILUX zorgde voor passende verlichting in alle ruimtes en toepassingsscenario's. 16 verschillende productfamilies - in totaal meer dan 800 lichtpunten - werden zowel binnen als buiten gebruikt. Omdat alles uit één hand kwam, waren overleg, planning en implementatie veel eenvoudiger geworden. Het feit dat alle gebruikte armaturen een uniforme uitstraling hebben, is ook in het belang van de klant.

Licht als ondersteuning van design
De architectuur van het gebouw direct aan de haven van Hamburg doet denken aan het silhouet van een schip. De maritieme referentie van het bedrijf is al zichtbaar op de trappen van het entreegebied, waar een gestileerde waterloop van blauwe glazen kiezels en inbouwspots is gecreëerd. Deze enscenering van de architectuur werd onder andere mogelijk gemaakt door het gebruik van de Lutera, dat langs de hele gevel spannende lichtaccenten zet. Speciaal voor de overgang van buiten naar binnen zijn er verlichtingsarmaturen waarvan de stijlvolle uitstraling de architectuur onderstreept. Dit is zowel op het groene dakterras als in de entreeruimten te zien. De Altigo wandarmatuur overtuigt hier met zijn elegante en eenvoudige design en wijst de weg naar het interieur van het gebouw.

Speciaal armatuur
In de foyer krijgt de bezoeker nog een ander bijzonder kenmerk te zien: speciale cilindrische armaturen lijken quasi onder het plafond te zweven. LED-strips in de opaal-doorschijnende buizen zorgen voor een fascinerende uitstraling. "Aan de ene kant vormen ze een esthetische aanvulling op de formele taal van de foyer. Anderzijds brengen de downlights van de speciale armatuur met hun naar beneden gerichte lichtpakketten het licht precies op het gebruiksoppervlak", legt Gunter Kattner, hoofd van het TRILUX Competence Center Hamburg, uit. "Ook de Polaron LED, die zich ook in de foyer bevindt, sluit goed aan op het totaalplaatje. De filigrane lichtring past harmonieus in de architectuur van de ruimte en creëert met zijn indirecte lichtuitstraling een aangename sfeer. Zo is Becker erin geslaagd een functionele ontvangstruimte in balans te brengen met een aantrekkelijke sfeer."

Testen voor zekerheid
Becker Marine Systems is blij met TRILUX als lichtpartner. "Efficiëntie en betrouwbaarheid waren doorslaggevende criteria voor de gunning van de opdracht", herinnert Gunter Kattner zich. "En ook het uiterlijk van de armaturen moest passend zijn. Om de klant vooraf te overtuigen van de verlichtingscompetentie van het bedrijf uit Arnsberg, werd besloten om een test op locatie te doen. Vooraf werden individuele LED-armaturen geleverd en geïnstalleerd om hun lichteffect in de individuele toepassingsscenario's te controleren. Uiteindelijk had Becker Marine Systems de zekerheid dat ze gekozen hadden voor een individuele, uitgekiende lichtoplossing uit één hand."