Hoe Human Centric Lighting mensen met dementie helpt

Plotselinge stemmingsveranderingen, slaapproblemen, rusteloosheid, een onbehaaglijk gevoel in donkere hoeken of beperkt zicht – het maakt allemaal deel uit van het dagelijkse leven voor mensen met dementie. Om het leven draaglijker te maken wordt steeds vaker Human Centric Lighting (HCL) ingezet in de bejaardenzorg. Dat resulteert in een aantoonbaar beter gevoel van welbehagen.

Bovendien helpt het licht actief angsten te bestrijden. Deze voordelen ondervindt men nu ook in het Bischof-Ketteler-Haus in Berlijn sinds daar HCL-systemen van TRILUX operationeel zijn.

Het bejaardentehuis biedt plaats een twintigtal zwaar dementerende bewoners en wil hen een goede levenskwaliteit bieden. "Als je voor de eerste keer binnen komt, valt direct op dat het hier zo licht is", zegt de Britta Schmitt, hoofd van de inrichting. “De reden daarachter is simpel. Alle oude mensen hebben last van een kleiner zichtveld en lensvertroebeling. Daarom hebben ze meer lichtintensiteit nodig dan jongere mensen. Een 75-jarige heeft bijvoorbeeld twintig keer meer licht nodig dan een 20-jarige om hetzelfde te kunnen zien.” Daartoe voorziet de Belviso LED de gangen van de gewenste lichtintensiteit van 500 lux.

Het opvallende lichtcontour aan de randen van de armatuur genereert een onmiskenbare lichtesthetiek met zachte overgang naar het plafond.

Een ander pluspunt van de Belviso LED is dat ze harmonieus opgaat in de helder ingerichte gangen. Het licht is bovendien absoluut verblindings- en schaduwvrij. "Dat was voor ons enorm belangrijk. Wij willen dat de mensen zich veilig voelen als ze door de gangen lopen. Zelfs kleine schaduwen kunnen voor onze bewoners een onoverkomelijke hindernis zijn", benadrukt Britta Schmitt. “Om verwarring te voorkomen en een veilig gevoel te geven, moeten de helderheid, het oppervlak en de kleur van de vloeren en alle gebruikte materialen op elkaar afgestemd zijn.” 

Human Centric Lighting ondersteunt het bioritme van mensen met dementie.

Afgekeken van de natuur: de kunstverlichting in Bischof-Ketteler-Haus bootst het circadiaanse verloop van de zon na.

Veel dementiepatiënten hebben ook dagelijks last van slaapstoornissen en rusteloosheid. "We hebben ons ten doel gesteld de bewoners weer een normaal dag-nachtritme te geven. Vaak is hun bioritme immers ontregeld. "We stellen in de praktijk vast dat de nieuwe verlichting in de gangen en recreatieruimten de bewoners goed doet", legt Britta Schmitt uit. “Dat is grotendeels te danken aan de HCL-systemen van TRILUX en de circadiaanse lichtsturing van de armaturen die het natuurlijke dagverloop van het zonlicht nabootst.”

's Morgens vroeg worden de recreatieruimten verlicht met warm licht van 2700 kelvin. Dat komt overeen met de natuurlijke kleurtemperatuur van de ochtendzon. Zo is een zachte start van de dag mogelijk. Naar de middag toe stijgt de blauwwaarde. Het licht van 6500 kelvin heeft een stimulerend effect op de bewoners. Dat is nodig omdat de ziekte gepaard gaat met een gebrek aan motivatie.

De extra stimulans zorgt ervoor dat de bewoners zich wakkerder en fitter voelen voor hun persoonlijke verpleging en activiteiten. 's Avonds wisselt het systeem naar een warmere kleurtemperatuur. De rustgevende werking daarvan bereidt de bewoners voor het op slapengaan. De circadiaanse lichtregeling biedt ondersteuning aan het bioritme van de bewoners. Daardoor kunnen ze 's nachts beter slapen en overdag actiever zijn.

Verscheidene Plenar-lichtplafonds met een diameter van twee meter vervullen de functie van circadiaanse lichtbron en dienen tegelijkertijd de interieur architectuur . "Zo hebben we de ruimte precies afgestemd op de behoeften van onze bewoners. Het is een plek waar ze zich goed voelen", vertelt het inrichtingshoofd enthousiast. Hier blijkt nogmaals duidelijk dat licht een meerwaarde biedt die veel verder gaat dan de visuele taak. 

Meer veiligheid: de Belviso LED hult de gangen in schaduwvrij licht.

Project Informatie

 • Opdrachtgever
  Alexianer St. Joseph Berlin Weißensee GmbH
 • Project
  Renovatie van een bejaardentehuis
 • TRILUX-series
  Polaron IQ LED
  Belviso LED
  Plenar-lichtplafond