Het Belgische ziekenfonds Christelijke Mutualiteit (CM) verhuisde haar administratief centrum naar een nieuwe plek. De verhuizing ging naar Créagora, een nieuw gebouw met een zeer indrukwekkende architectuur in de Waalse plaats Namen (België). Het gebouw, dat veel mensen doet denken aan een gestrand schip, maakt veel indruk door zijn new workspaces, transparantie en vele intelligente verlichtingsoplossingen.

Overtuigend totaalpakket

De opdrachtgever van het gehele project vond het belangrijk dat er een integrale aanpak zou zijn voor de verlichting van het gehele pand. "Dat is dan ook de reden dat voor TRILUX is gekozen", aldus Willem Dammers, managing director van TRILUX Benelux. "Dankzij onze ervaring met grote projecten als deze, professionele lichtplanning, kennis van verschillende lichttechnieken en ons uitgebruide productassortiment voor binnen- en buitenarmaturen zijn wij gekozen als verlichtingspartner. Wij hebben een overtuigend totaalpakket geleverd, van planning en advies tot aan hulp achteraf. Door als integrale partner de complete lichtplanning voor het gebouw te voorzien, garanderen wij de functionele integriteit van de hele installatie. Dat verhoogt bovendien de technische betrouwbaarheid doordat de verlichtingscomponenten op elkaar afgestemd zijn", benadrukt Willem Dammers. Dat de TRILUX armaturen perfect bleken te passen bij het architecturale concept van het gebouw, was mooi meegenomen.

Binnen én buiten

Maar het bleeft niet bij enkel de binnenverlichtingsarmaturen van TRILUX. Dammers vertelt: "Onze armaturen heten de bezoekers van het gebouw al welkom vanaf een grote afstand. Zo geeft de Cuvia 60 LED van TRILUX oriëntatie en veiligheid aan elke bezoeker die het parkeerterrein op komt gereden. Ze wijzen de weg naar de ingang van het gebouw. Eenmaal binnen in het gebouw wordt ieders blik meteen getrokken naar de gebogen vormen van de lange trappen en de indrukwekkende rechtlijnige glaspartijen. Onze verlichting accentueert al deze elementen mooi en versterkt de vormen. De gependelde bolarmaturen en de lichtlijnen in de koof van de verdiepingsvloeren, creëren een sfeervol totaalplaatje. Daarrmee laten wij wederom de veelzijdige toepassingsmogelijkheden van de E-Line LED zien. Daar waar het plafond en de terugwijkende wand zouden samenkomen, werd een doorlopende lichtlijn geïnstalleerd. Daarbij blijft de armatuurbehuizing op de achtergrond en is het licht zelf dat optreedt als vormgevend element."

Schaduw- en verblindingsvrij

Qua interieur en indeling loopt het gebouw voor op vele anderen. "Het gebouw is ingedeeld in verschillende zones", gaat Dammers verder. "Er zijn speciale zones voor co-working, zones voor desk-sharing en ook is er een zone vol met sta werkplekken. Al deze zones kunnen telkens opnieuw ingedeeld en ingevuld worden, wat de creativiteit en communicatie goed doet. De lichtkwaliteit in deze zones moest van een hoge kwaliteit zijn. En dus zorgde TRILUX voor verlichting die de werknemers verder helpt zonder te veel aandacht te trekken. Zo is de verlichting in deze ruimtes, dankzij de ArimoS LED, schaduw- en verblindingsvrij. Daarnaast vermoeit het licht niet en zorgt de gelijkmatige lichtverdeling van de Arimo MRX LED ervoor dat individueel gebruik van de coworkingzones ook mogelijk wordt. Aan het einde van dit mooie project waren alle betrokkenen tevreden met het resultaat. En dat is waar we het voor doen", vertelt Dammers trots. "De armaturen benadrukken de bijzondere sfeer van het gebouw en geven het bouwwerk net dat ietsje meer.“