Tijdens de laatste grote verbouwing in 2000 zijn door architect Enric Miralles bijzondere armaturen ontworpen. Omdat men deze graag wilde hergebruiken, werd aan TRILUX gevraagd om mee te denken over een update ervan.

WIRELESS VERLICHTINGSNETWERK

“De originele armaturen hebben we omgebouwd en voorzien van intelligente ledverlichting”, vertelt Kees van der Slik van TRILUX Benelux. “Samen met onze partner Chess Wise hebben we een wireless verlichtingsnetwerk gerealiseerd. Ruim 2000 armaturen zijn voorzien van een ‘node’ waarmee armaturen onderling draadloos communiceren. Je kunt op deze manier niet alleen het licht op afstand in- en uitschakelen maar ook relevante informatie registreren, waaronder het aantal branduren. Daarnaast zijn in de kantoorruimten sensoren geplaatst die bij aanwezigheid het licht inschakelen en bij voldoende daglicht terug dimmen. Aan dit draadloze netwerk is bovendien de zon-/lichtwering gekoppeld.”

 

Human Centric Lighting(HCL)

De Raadzaal en de Stadszaal stellen compleet andere eisen aan de verlichting. Om die reden zijn hier nieuwe armaturen geïnstalleerd. Van der Slik vervolgt: “Het verlichtingsniveau moet zeker in de Raadzaal optimaal zijn omdat hier ook televisieopnamen worden gemaakt. Hier – en in de Stadszaal – hebben we gekozen voor Human Centric Lighting (HCL), waarbij een zo natuurlijk mogelijke daglichtsituatie wordt nagebootst, wat bijdraagt aan het welzijn. Verder is er een koppeling gemaakt met het audiovisuele systeem, zodat alles centraal kan worden bediend. Gezien de publieke functie van de Stadszaal is er ook een mogelijkheid om met gekleurd licht extra sfeer te creëren. In de gebieden waar exposities plaatsvinden, zijn regelbare spots aangebracht waarmee kunstobjecten desgewenst extra kunnen worden uitgelicht.”

Publicatie: Industriebouw-online.nl
Fotografie Bas Leenders