TRILUX heeft in haar eigen hoofdvestiging, in Arnsberg, een van grootste industriële verlichtingssystemen van Human Centric Lighting (HCL) in Europa in gebruik genomen. 90 medewerkers profiteren nu van het slimme licht in de 2.400 vierkante meter grote productiehal, dat de prestaties, het welzijn en dus de gezondheid in gelijke mate verhoogt. Daarnaast zal HCL-onderzoek daar onder universitair toezicht worden bevorderd.

Kernpunt van de toekomst

Voor TRILUX is HCL een van de kernpunten van de toekomst. ‘We geven mensen eigenlijk het daglicht weer terug’, legt TRILUX CEO Dietmar Zembrot uit. ‘Sinds de industrialisatie is ons bioritme, dat geregeld wordt licht, verward door het werken in gesloten ruimtes. Met HCL gaan we dit nu actief tegen.’ TRILUX ziet zichzelf als een pionier in de gehele verlichtingsbranche. Het wil graag enthousiasme opwekken voor het onderwerp. Dietmar Zembrot is van mening dat de tijd hiervoor rijp is. ‘De effectiviteit van HCL is bewezen door talrijke wetenschappelijke studies, het meest recentelijke in het gezamenlijk onderzoeksproject OLIVE.

Prettige werkomgeving creëren

De HCL-fabriek, die binnen zes weken werd gerealiseerd, is een investering voor TRILUX. ‘Want prestaties kunnen alleen worden bereikt door medewerkers die zich prettig voelen op hun werkplek. HCL levert hieraan een belangrijke bijdrage’, vindt Dietmar Zembrot. Het feit dat er ook een ideale showroom voor klanten en partners wordt gecreëerd, dient om ze te informeren over deze indrukwekkende technologie. In de industriehal, die intern bekend staat als ‘BA09’, werd een hoogwaardige oplossing geïnstalleerd, die tegen de achtergrond van het onderzoek bewust te groot was.

Het bestaat uit 420 E-Line-led armaturen, een LiveLink HCL lichtmanagementsysteem, drie kleurtemperatuursensoren en 52 bewegingssensoren. Het verlichtingsniveau is meer dan 800 lux. Het gehele systeem is in staat om de buitentemperatuur de hal in te brengen. Ook heeft het een seizoensgebonden en geografische lichtcurve, zodat het natuurlijke dichtlicht altijd nauwkeurig kan worden gereproduceerd. De toeschouwer in de hal heeft dus de indruk dat het plafond van de hal uiteenvalt.

Dit is de toekomst

Maar dat is nog niet alles. Het systeem maakt ook indruk met economische en duurzame eigenschappen. Het monitoringsysteem registreert namelijk voor elke armatuur gegevens. Denk aan energieverbruik, temperatuur en dimniveau. TRILUX beschikt dus niet alleen over een zinvol hulpmiddel voor het voorspellende onderhoud, maar ook over een capaciteitsanalyse voor een variabele lichtsturing. Deze lichtsturing wordt automatisch uitgevoerd, afhankelijk van de productiebenutting. Mooie ontwikkeling, al zeggen we het zelf! Dit is de toekomst.