Team Dentalis ziet zichzelf als centrum voor innovatieve tandgeneeskunde. De vijf artsen hebben zich gespecialiseerd in minstens één behandelingsgebied, waaronder wortelkanaalbehandeling, kaakorthopedie, implantologie of esthetische tandheelkunde. 

Team Dentalis wil dat elke patiënt aan het einde van zijn behandeling een stralende glimlach op het gezicht heeft. Om dat doel te bereiken, moeten de medewerkers niet alleen kunnen steunen op veel ervaring en knowhow, maar ook op moderne apparatuur. Tot de geavanceerde praktijkuitrusting behoort ook de verlichtingsinstallatie die TRILUX in de nieuwbouw gerealiseerd heeft.

600 vierkante meter nieuwbouw, zes behandelingskamers, elk in een eigen kleur, een zwak voor gezonde tanden en een team van specialisten… zo presenteert zich het praktijkcentrum voor tandgeneeskunde in Augsburg, waarvan de roots teruggaan tot 1895.

Voor het lichtconcept werd een beroep gedaan op gespecialiseerde professionals. "Zeker in een tandartspraktijk is een lichtplanning absoluut noodzakelijk", weet interieurarchitect Florian Schafhäutl. Zijn team nam het project spoedig ter harte. "TRILUX heeft ons super ondersteund. We waren 'just in time' klaar."

Terwijl in de wacht- en ontvangstzone ledarmaturen van de series Polaron, Lateralo, Inperla en Quira het juiste licht leveren, steelt de Coriflex LED de show in de praktijkruimten.

De flexibele armatuurmodules inclusief hoekverbindingsstukken stellen licht op maat ter beschikking voor de meest uiteenlopende toepassingsgebieden. Hun verblindingsbeperking maakt hen welhaast voorbestemd voor behandelingsruimten. De ledarmaturen in de behandelingsruimten zijn aangesloten op een LiveLink-lichtmanagementsysteem. Met behulp van sensoren wordt de installatie bijgeregeld tot de gewenste verlichtingssterkte bereikt is. Tegelijkertijd zorgt de aanwezigheidsdetectie ervoor dat er altijd licht is daar waar nodig.

Om de ideale oplossing te vinden voor de specifieke omstandigheden in de praktijk, met zijn witte wanden en blinkende vloeren, had TRILUX een testopstelling gemaakt, om het lichtmanagementsysteem daarop af te stemmen. Ook aan de lichtkleuren besteedden de professionals bijzondere aandacht, omdat ook de kleinste verschillen op de tanden zichtbaar moeten zijn.

"Wij hebben ons bekommerd om de ingebruikneming en daarvoor eerst de omgeving onderzocht, testen gedaan en we hebben de eerste bedrijfsfase van de installatie begeleid", aldus Stefan Heiligensetzer van TRILUX. Deze moeite heeft zich voor alle betrokkenen geloond. Een project dat niet alleen op het gezicht van bouwheren een stralende glimlach tovert...

Kort en bondig

  • Bouwheer
    Team DENTALIS. Praxiszentrum für Innovative Zahnmedizin - Augsburg, Duitsland
    www.team-dentalis.de
  • Ruimteplanning
    Florian Schafhäutl - Augsburg, Duitsland
    www.roomanddesign.com
  • Project
    600 vierkante meter nieuwbouw
  • TRILUX-serie
    Coriflex LED/ Lateralo LED/ Polaron LED/ Inperla LED/ Quira LED