Afgelopen zomer opende de succesvolle combinatie DirectLease en Van Mossel hun nieuwste locatie in Hengelo. Op de autoboulevard combineren zij in het Mega Occasion Centrum (MOC) de verkoop van jong gebruikte occasions met de showroom en het hoofdkantoor van DirectLease. TRILUX verzorgde de lichtinstallatie in alle drie de delen van het nieuwe, sfeervolle pand.

Oorsprong

DirectLease is vanaf haar start in 2001 de eerste aanbieder van online autolease in Nederland en richt zich op zowel de private als zakelijke markt. Na de succesvolle introductie in Nederland, is de leasemaatschappij inmiddels ook actief in België. Door de jaren heen merkte DirectLease op dat haar klanten steeds meer de behoefte kregen om hun favoriete auto niet enkel online samen te stellen en te bestellen, maar ook te kunnen bezichtigen of zelfs direct mee te kunnen nemen. Na een eerdere pop-up store in het centrum van Enschede, neemt DirectLease nu plaats in de eerste Private Lease winkel.

Onderdeel Van Mossel

DirectLease maakt onderdeel uit van de International Car Lease Holding (ICLH) en behoort daarmee tot de Van Mossel Automotive Groep. Met in totaal zo’n 85.000 lease auto’s is ICLH het grootste particuliere leasebedrijf binnen Nederland. TRILUX werkt al ruim 10 jaar samen met Van Mossel en heeft in de afgelopen jaren al veel verschillende showrooms van verlichting mogen voorzien. Ieder automerk ontwerpt hiervoor haar eigen richtlijnen ten behoeve van de corporate identity. Ook het lichtconcept van een showroom moet hierdoor aan overkoepelende eisen voldoen.

Eigen voorwaarden

Peter Kluijfhout, key accountmanager bij TRILUX Benelux, ligt toe: “In de basis heeft ieder automerk zijn eigen voorwaarden, maar door de unieke combinatie van hun eigen occasion center en eigen leasemaatschappij, kon Van Mossel zelf de wensen voor haar showroom in Hengelo bepalen. Dat betekende in dit geval dat de richtlijnen en ervaringen met diverse lichtconcepten van andere automerken samen werden gevoegd en werden overgoten met een Van Mossel sausje”.

Eigentijds ontwerp

Lichtontwerper Crispijn Los van TRILUX werkte in dit project nauw samen met de architecten van Jacobs Architekten en interieurarchitecten van Buroloods. Crispijn Los: “Terwijl de initiële aanvraag gericht was op het occasion center van Van Mossel, breidde ons werkgebied zich steeds verder uit. Gaandeweg kwamen ook de showroom en kantoren van DirectLease erbij”. Interieurarchitect Buroloods ontwierp hiervoor een fris en eigentijds concept.

“Ze wilden duidelijk iets moois en a-typisch neerzetten, een prachtige uitdaging voor een compact kantoor. Door samen te kijken naar de mogelijkheden en geen systeemplafond te gebruiken, bleef de constructie zichtbaar. Op basis hiervan ben ik aan de slag gegaan om de verlichting te integreren”, vervolgt Los.

Combinatie van armaturen

Door de spanningsrail en armaturen met een opbouwconstructie letterlijk in het plafond te bevestigen, is een stoer en modern effect ontstaan. Vervolgens is het plafond netjes afgewerkt en de ophangconstructie weggewerkt, zodat het geheel eenheid en rust uitstraalt. De gebruikte pendelarmaturen boven de werkplekken bieden direct en indirect licht in de meest hoogwaardige klasse en hebben een perfecte werkplekverlichting. Op de achtergrond ondersteunen de lijnverlichting en spots als basisverlichting en routing binnen het hele pand.

“De langwerpige lijnverlichting die Crispijn heeft toegepast kun je zien als een soort middenbaan op de weg. Door dit te combineren met losse spots op een spanningsrail voor signing en alerts, heeft hij gezorgd voor een goede gelijkmatigheid in zowel wandverlichting als ruimtelijkheid. Een prachtige resultaat!”, aldus Kluijfhout.

Uniek lichtconcept

Los legt uit: “Natuurlijk heb ik geprobeerd zoveel mogelijk sfeer in de wensen van Buroloods te krijgen. Door meerdere spots in één armatuur te gebruiken die ook los van elkaar richtbaar zijn, hebben we de huiselijke gezelligheid gecreëerd binnen het gehele kantoor. Dit is een ideale oplossing voor in een pantry, maar kon ook in de verschillende wachtruimtes en gangzones worden toegepast. In combinatie met hanglampen, die zo hier en daar zijn voorzien van de DirectLease kleur blauw, schuurt het met wat je zou verwachten. En dat maakt het nou juist zo uniek!”.

De zwarte spots, armaturen en spanningsrail zorgen voor een trending resultaat. Eigentijds door het gebruik van een rail en flexibel tegelijkertijd, want bij eventuele interieurwijzigingen is het mogelijk de verlichting te verplaatsen. Strak maar speels, modern en attractief. In combinatie met de houten vloeren in de kantoorruimtes zorgt het bovendien voor een huiselijke, maar stijlvolle uitstraling.

Mega Occasion Centrum

Voor het MOC wenste Van Mossel in te spelen op de kwaliteit van haar occasions. Dit komt mede doordat deze tak van sport (occasions in Nederland) behoort tot een belangrijke markt voor Van Mossel. Alle opgedane kennis van de afgelopen jaren binnen diverse showrooms van Van Mossel is toegepast om de ultieme verlichting te realiseren. Hierbij werd gefocust op contrasten, in plaats van egale verlichting in de gehele showroom. Zo springen de occasions uit de ruimte en komt door spots toe te passen met een gerichte bundel de metallic lak tot leven.

“De grote ruimte waar alle occasions in worden getoond is voorzien van een tweekleurig plafond. De zwarte omlijsting zorgt voor de gezelligheid, maar door een aantal wanden en het midden van het plafond licht te houden, is er een mooie balans in tinten en helderheid van de verlichting. Bovendien geeft dit een ruimtelijk gevoel”, aldus Los. Kluijfhout vult nog aan: “Ook de foto’s en andere lucratieve materialen die aan de wanden hangen worden hierdoor met spots nog mooier uitgelicht. Dat geeft een strak, maar toch ook knus gevoel”.

Lichtmanagement

Ook lichtsturing is in dit unieke lichtconcept opgenomen. Op basis van intelligente lichtsensoren en instelbare persoonlijke voorkeuren is het pand in Hengelo volledig van lichtmanagement voorzien. DirectLease en Van Mossel maken inmiddels al enkele maanden in volle tevredenheid gebruik van de LED verlichting van TRILUX. De komende tijd zal het ontwikkelde lichtconcept met de daarbij horende lichtsturing binnen de Europese vestigingen verder worden doorgezet.

 

KENT U ONS RETAIL PORTFOLIO AL?

Maak kennis met Oktalite, specialist in retailverlichting en 100% dochter van de TRILUX Group