De E-Line LED is een absolute bestseller die al meer dan 25 jaar toonaangevend is in de lichtbranche. TRILUX zet nu de volgende stap en introduceert met E-Line Next LED de volgende generatie lichtlij op de markt. Een LED-lichtlijnsysteem dat nóg flexibeler, nóg efficiënter en nóg eenvoudiger is. Maar wat waren de aandachtspunten en uitdagingen bij de ontwikkeling? En welke rol speelden de hoge verwachtingen van de klanten? Wij hebben navraag gedaan bij productmanager Klaas Keur.

Meneer Keur, u werkt al 17 jaar bij TRILUX en bent als productmanager betrokken bij de introductie van de volgende E-Line LED-generatie. Wat is uw drive?

Het is altijd een grote uitdaging om een succesvol gevestigd, kwalitatief hoogstaand product nóg beter te maken. Dat is ook direct wat mij elke dag weer motiveert. Hoe kunnen we nog beter worden? Hoe kunnen we onze producten verder optimaliseren en onze klanten de perfecte oplossing blijven bieden die hun elke dag opnieuw overtuigt? De E-Line Next LED is het beste bewijs voor onze claim om de verlichtingsmarkt te inspireren met innovatieve oplossingen en onze klanten een maximale meerwaarde te bieden.

Aan welke markteisen voldoet de E-Line Next LED?

De eisen van de verschillende toepassingen lopen sterk uiteen. Terwijl in kantoren en de retail design en lichtkwaliteit een belangrijke rol spelen, staan in de industrie eigenschappen als veiligheid en rentabiliteit centraal. Daarnaast moeten worden voldaan aan verschillende normen en specificaties. Het is niet altijd even gemakkelijk om al deze aspecten af te dekken met één systeem. Flexibiliteit is hier gewenst: onze klanten willen geen compromissen meer sluiten en verwachten dat armaturen probleemloos kunnen worden aangepast aan veranderende omstandigheden en zo maximale zekerheid bieden voor de toekomst. Met het modulaire systeem van de E-Line Next LED kunnen we op alle wensen inspelen en voor alle toepassingen individuele oplossingen bieden – met meer dan 250.000 mogelijke combinaties.

Daarnaast kunnen we met op maat gemaakte producten individuele klantwensen realiseren. Wij spelen ook altijd in op de individuele wensen van onze klanten en optimaliseren zo ons portfolio. Ons grote voordeel is natuurlijk dat wij de complete productie en ontwikkeling in Arnsberg doen.

Waren er tijdens de ontwikkeling dan bijzondere uitdagingen?

In een ontwikkelingsproces zijn altijd verschillende afdelingen betrokken. De grote uitdaging bestond in het continu vinden van overeenstemming. De inkoper geeft de voorkeur aan componenten met de beste prijs-prestatieverhouding. Een collega uit de productie heeft het liefst maar een paar onderdelen om sneller te kunnen produceren. En de productmanager vecht voor de eigenschappen en de kwaliteit van het product. Daarnaast proberen we onze klanten bij het ontwikkelingsproces te betrekken. Dat is uiterst belangrijk, zodat we weten of we op de goede weg zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om tot een akkoord te komen en natuurlijk zijn er van tijd tot tijd spanningen. Maar dat hoort erbij.

Soms blijken goede ideeën ook gewoon niet haalbaar te zijn. Daar moet je flexibel op kunnen reageren. Voor de IP54-variant – dus de armatuur met een hogere beschermingsgraad, die ook in koelcellen wordt gebruikt – hebben we bijvoorbeeld een uithoudingsproef gedaan bij producten van onze concurrenten en daarmee volledig nieuwe technologieën uitgeprobeerd. Uiteindelijk hebben we echter moeten vaststellen dat alleen ons al beproefde systeem op de lange termijn de nodige bescherming biedt en hebben in plaats daarvan het materiaal verbeterd. Veel komt dus pas in de praktijk tot uiting: hier moet worden uitgeprobeerd en gecorrigeerd.

Welke nieuwe kenmerken van de E-Line Next LED waren voor u van groot belang?

We wilden gewoon meer uit de E-Line LED halen. De toekomst van de verlichting is intelligent en op basis van netwerken. Daarom is lichtmanagement zo belangrijk, en hebben we ervoor gekozen om digitale services zoals heatmapping, asset tracking en indoor positioning te integreren in het product. De E-Line NEXT LED biedt hier alle mogelijkheden. In combinatie met het lichtmanagementsysteem LiveLink staat de gebruikers niet alleen intelligente besturings- en analysefuncties ter beschikking, maar ook open interfaces waarmee de armatuur probleemloos kan worden geïntegreerd in een gebouwbeheersysteem. Wij zijn ervan overtuigd dat deze services in de komende één tot twee jaar de overhand zullen krijgen. Met de E-Line Next LED zijn onze klanten nu al optimaal voorbereid op deze toekomst – dankzij de DALI-varianten kan dit ook later nog worden toegevoegd.

Uw conclusie uit het ontwikkelingsproces?

De ontwikkeling van een succesvol product is alleen mogelijk met teamspirit. Het was best een weg met hindernissen die we in de bijna 12 maanden ontwikkelingstijd hebben afgelegd. Er werden veel en intensieve discussies gevoerd, maar uiteindelijk hadden we allemaal hetzelfde doel – de ontwikkeling van de best mogelijke lichtoplossing voor onze klanten. En het resultaat mag zeker gezien worden.

Welke functies zou u graag willen zien in de volgende generatie van de E-Line Next LED?

Het product vindt zichzelf eigenlijk elke dag opnieuw uit. Natuurlijk zijn we nog steeds bezig om het te optimaliseren. Wat ik in ieder geval alvast kan vertellen: de routekaart staat nu al vol met nieuwe ideeën. Het succesverhaal wordt dus vervolgd.

Meer informatie over de E-Line Next LED

Meer weten!