Hoe kunnen we onze armaturen op de lange termijn nog milieuvriendelijker maken? Het is eenvoudig: we gebruiken duurzame, biologisch afbreekbare materialen in de constructie van de armatuur - bijvoorbeeld op basis van maïs. Het resultaat: het eerste Parelia-prototype op basis van natuurlijke grondstoffen.

Het prototype - duurzaamheid uit de printer

 

Rietjes, bekers, wegwerpservies en zelfs meubels - steeds meer producten zijn niet meer van plastic, maar van duurzame en biologisch afbreekbare materialen. En nu ook armaturen! Samen met het architectenbureau GRAFT hebben we een materiaalonderzoek uitgevoerd om manieren te vinden om onze verlichting nog milieuvriendelijker te maken. Het materiaal moet ten eerste worden verkregen uit hernieuwbare grondstoffen - en ten tweede biologisch afbreekbaar zijn aan het einde van de productlevenscyclus. Een ontzettend bruikbaar materiaal blijkt polymelkzuur (PLA). 


PLA is een synthetisch polymeer op basis van melkzuur, dat op milieuvriendelijke wijze wordt verkregen uit maïszetmeel. Dankzij de materiaaleigenschappen is de biocompatibele thermoplast geschikt voor de vervaardiging van de armatuurconstructie met behulp van een 3D-printer. PLA-producten worden gekenmerkt door een lage vochtopname en ontvlambaarheid en een hoge UV-bestendigheid, kleurechtheid en buigvastheid. Het echte voordeel van PLA ten opzichte van conventionele kunststoffen is echter de biologische afbreekbaarheid. Onder industriële composteringsomstandigheden is het materiaal binnen enkele maanden volledig gecomposteerd.

Samen met GRAFT ontwierp TRILUX het eerste prototype van het PLA-armatuur. De keuze voor de Parelia LED is geen toeval. De armatuur werd al meermaals bekroond voor haar uitstekende design - en haar krachtige lichttechniek en optiek maken een verblindingsvrij licht parallel aan de as van het gebouw mogelijk.  "We hebben bewust gekozen voor een armatuur die ons voor een aantal ontwerpuitdagingen stelt. Volgens het motto: Als het hier werkt, werkt het ook met alle andere armaturen", legt Felix Götze uit, die het project als industrieel ontwerper bij GRAFT begeleidde.

Met succes! Naast de behuizing worden ook delen van de diffuse optiek uit het duurzame materiaal vervaardigd. We onderzoeken momenteel de kwaliteit en de prestaties van de PLA-Parelia onder reële bedrijfsomstandigheden - en leiden daaruit alle verdere maatregelen voor de toekomst af. Eén ding is echter al duidelijk: de Parelia LED doet zijn reputatie als innovatiedriver eer aan - en als PLA-prototype geeft hij nieuwe impulsen op het gebied van milieuvriendelijkheid.