Voor de bedrijfscentrale van Gebrüder Andres Transport AG (Gatra AG) in Effretikon, Zwitserland, een stad met zo'n 11 000 inwoners, ontwierp het lokale bureau HLP Architekten een nieuwe voertuigenhal die eind 2012 in gebruik genomen werd. Het bedrijf zelf hechtte vooral belang aan de functionaliteit en praktijkgerichtheid van het gebouw.

Meer dan 100 jaar geleden legde Arthur Andres in Egg/Forch, Zwitserland, de eerste bouwsteen voor de ondertussen traditierijke transportonderneming met zijn "paardenmennerij" die bij het de bij restaurant Rössli hoorde. Vandaag stelt de onderneming meer dan 200 mensen te werk.

De hoofdzetel bevindt zich nu een kleine 20 kilometer noordelijker, in Illnau-Effretikon. De "stad op het platteland" ligt centraal tussen Zürich en Winterthur in het kanton Zürich en heeft een goede verbinding met het openbare verkeersnet. Een deel van het personenvervoer in dit gebied, waaronder de verbinding met de luchthaven Kloten,

is in handen van ATE Bus AG, een dochteronderneming van Gatra AG. De nieuwbouw met een totale nuttige vloeroppervlakte van meer dan 2 800 vierkante meter, bestaat uit een grote remisehal voor 30 bussen, een bureau, sociale en recreatieruimten en een ondergrondse parkeergarage, waar de chauffeurs hun privéauto’s kunnen parkeren.

Gezien de onregelmatige werkuren is een vlotte bereikbaarheid voor het personeel heel belangrijk. Tot hetzelfde gebouwencomplex behoren eveneens een nieuwe washal en een behouden gebleven werkplaats voor de verzorging en het onderhoud van de voertuigen.

De plaatselijke planners ontwierpen de ca. 1 400 vierkante meter grote bushal als een staalskeletconstructie en konden zo voldoen aan de wens van de bouwheer, die een ruimte met zo weinig mogelijk steunen wou. Slechts één rij van zes rechthoekige buizen in het midden van de hal draagt het vlinderdak dat een spanwijdte heeft van 36 meter.

De nagenoeg steunvrije hal draagt net als de goed ontworpen in- en uitritten wezenlijk bij tot het vlotte verloop van de dagelijkse arbeidsprocessen. Vijf poorten dienen als ingang en de vijf poorten aan de tegenoverliggende zijde als uitgang. Daartussen

bevinden zich twee parkeerstroken naast elkaar, die met gele lijnen zijn gemarkeerd op de vloer, en die elk plaats bieden aan drie bussen. Als complementaire tegenhanger voor de gele markeringen is het blauw van het ondernemingslogo van Gatra AG gebruikt op de draagstructuur van de hal en de buitenschil.

Het bouwvolume boven de toegang van de ondergrondse parkeerplaats, waarin de sociale ruimten en het kantoor ondergebracht zijn, steekt hier duidelijk tegen af met zijn gevel van zichtbeton.

Project informatie

  1. Locatie:
    Effretikon, Zwitserland
  2. Bouwheer:
    Gatra AG, Effretikon, Zwitserland
  3. Architecten:
    HLP Architekten AG, Effretikon, Zwitserland
  4. Lichtplanner:
    TRILUX