De afgelopen maanden heeft de Gemeente Eindhoven de bouw van P+R in Genneper Parken, gelegen aan de HOV-halte bij Hotel Eindhoven, afgerond. Er is plaats voor een parkeergarage voor 640 auto’s voor de bezoekers van Genneper Parken en voor bezoekers en werknemers van de binnenstad. TRILUX heeft de parkeergarages en andere faciliteiten voorzien van kwalitatieve LED verlichting in combinatie met een intelligent lichtmanagement systeem op basis van LiveLink Premium. We spraken met Martijn den Besten, als Business Development Manager Services en Solutions was hij nauw betrokken bij het project.


“Voor het project P+R Genneper Parken in Eindhoven hebben wij de verlichtingsinstallatie en het lichtmanagementsysteem geleverd”, zo trapt den Besten af. “De basis van de oplossing die wij hier samen met installateur Bosman Bedrijven hebben gerealiseerd bestaat uit onze betrouwbare en robuuste waterdichte Oleveon Fit LED armaturen. Deze armaturen laten zich bij uitstek goed toepassen in parkeergarage door de lange levensduur in combinatie met de ongekende efficiëntie van ruim 145 lm/W. Voor de buitenzones rondom het gebouw en bovenop de parkeergarage hebben we gebruik gemaakt van het Jovie LED buitenverlichtingsarmatuur.”
 

The extra mile

"In dit project zijn we ‘the extra mile’ gegaan”, zo vervolgd den Besten. “Omdat energie-efficiëntie en besparen op basis van enkel de LED technologie niet voldoende was hebben we gebruik gemaakt van ons intelligente LiveLink Premium lichtmanagementsysteem. Daarmee hebben we een toekomstbestendige oplossing kunnen realiseren. Naast aanvullende energiebesparingen – omdat de verlichting bij dit systeem gedimd wordt bij afwezigheid en voldoende daglicht – zorgt dit voor een groter gevoel van veiligheid en comfort. Omdat je zowel te voet als met de auto nooit in een donkere omgeving bent, ademt deze parkeergarage een gevoel van behaaglijkheid.  Samen met installateur Bosman Bedrijven en onze eigen LiveLink Premium system integrators hebben we een perfect plan uitgewerkt en in bedrijf gesteld dat volledig voldeed aan de wensen van de gemeente Eindhoven en de laatste standaarden op het gebied van normen voor parkeergarages.”

 

Verschillende zones, verschillende eisen

Den Besten gaat enthousiast verder in op dit plan: “Met ons lichtmanagementsysteem kunnen wij elk armatuur individueel én centraal aansturen via een computer. Het voordeel daarvan is dat ieder armatuur in het gebouw individueel op een lichtniveau gezet kan worden wat voor de locatie waar het armatuur gepositioneerd is belangrijk is. Denk aan de entree daar heb je overdag een hoop licht nodig om een goede overgang te hebben van buiten naar binnen, waarbij het adaptieniveau van het oog minimaal gebruikt wordt waardoor je een vloeiendere overgang krijgt van buiten naar binnen toe. Dat gaat vaak helemaal goed omdat ogen snel kunnen adapteren van donker naar licht. Dus als iemand ´s avonds uit een goed verlichte parkeergarage de donkere wereld in rijdt, dan is het belangrijk dat het licht richting de uitgang gedimd wordt voor een vloeiende overgang hebt naar buiten toe en dat je veilig de parkeergarage kan verlaten.