Overschakeling naar led: Groothandel 'Großmarkthalle Godeland' halveert stroomverbruik

In de logistiekhallen van Godeland in Hamburg is iedereen op elk moment van de dag en de nacht druk in de weer. Hier ontmoeten zoete kersen uit het 'oude land' tomaten en kool uit Dithmarschen – net geoogst. 

Voor een soepel verloop van de goederenomslag zijn goede werk- en zichtomstandigheden van doorslaggevend belang. Een ledlichtoplossing van TRILUX heeft daar niet alleen voor duidelijk aangenamer zicht gezorgd, maar ook aangetoond hoe vruchtbaar energiebesparing kan zijn.

In de reusachtige magazijnhal hanteren 30 medewerkers met ontelbaar veel kisten en zakken met vers fruit en verse groenten die afkomstig zijn van 100 eigen producenten uit de streek en van leveranciers uit het buitenland. De goederen worden aangeleverd, verdeeld en verladen – meestal 's nachts.

Alles moet erg snel gaan, want wat 's middags geoogst is, moet de volgende ochtend al in de etalages van de winkels gepresenteerd worden. Een ingespeeld team en goede werkverlichting zijn essentieel om deze logistieke mammoettaak elke dag weer tot een goed einde te brengen. Wat het laatste betreft, levert de halarmatuur Mirona LED een belangrijke bijdrage. Dankzij haar capaciteit en haar nauwkeurige lichtsturing is het dagelijkse werk nu iets gemakkelijker geworden.

Dat valt onder andere op bij de kwaliteitscontrole. De magazijnwerkers kunnen de producten nu beter beoordelen. "De gelijkmatige verlichting en de warme lichtkleur van de armaturen is indrukwekkend", vindt Godeland-projectmanager Frank Schoof.

Nu is ook zo menige leverbon beter te lezen. Door de sanering van de verlichtingsinstallatie is ook de werkveiligheid verbeterd.

"In de levensmiddelenindustrie is splinterbescherming een immens belangrijke factor", vertelt installateur Brügmann. Ook verblindingsvrij licht draagt bij aan een veilige werksituatie. Als je naar het plafond kijkt, begrijp je dat dat minder eenvoudig was. De afstand tot boven is namelijk bijna 13 meter.

"Hoe hoger het plafond, hoe moeilijker het wordt om het werkbereik voldoende te verlichten", vertelt Ralf Brügmann van Elbe-Energie-Technik die de nieuwe verlichtingsinstallaties heeft geïnstalleerd. Met behulp van de diepstralende Mirona LED is nu gezorgd voor de perfecte verlichting vanuit de hoogte.

De krachtige en toch energie-efficiënte spiegelarmaturen voor hallen overtuigen niet alleen met hun lange levensduur. Ook bij zeer lage temperaturen in de koele magazijnhal zorgen de robuuste ledarmaturen met 24.000 lumen voor gelijkmatig en absoluut betrouwbaar licht bij een levensduur van 100.000 bedrijfsuren.

De samenwerking tussen TRILUX, de technische partner en de groothandel was ongecompliceerd en direct – zoals we dat van de 'noorderlingen' kennen. Geen wonder overigens, want het TRILUX Competentie Center ligt maar op een steenworp afstand van de groothandel.

Een soort thuiswedstrijd dus. "De korte wegen hebben veel dingen gemakkelijker gemaakt", zegt installateur Ralf Brügmann van Elbe-Energie-Technik. Zowel de samenwerking met TRILUX als met de groothandel en de latere montage van de armaturen is dan ook uitermate soepel verlopen.

TRILUX bewijst hier eens te meer dat zij met haar omvangrijke service en haar verlichtingsconcepten dergelijke saneringsprojecten ongecompliceerd en eenvoudig kan afwikkelen – getrouw aan haar merkboodschap 'Simplify Your Light'.

Project Informatie

  1. Bouwheer
    Godeland Vermarktungsgesellschaft mbH für Obst und Gemüse
    www.godeland.landgard.de 
  2. Projectgegevens
    Koelmagazijn Oppervlakte: 3.700 vierkante meter
  3. Lichtplanning
    Elbe-Energie-Technik
    www.elbe-energie-technik.de
  4. Geïnstalleerde systemen
    96 ledarmaturen uit de serie TRILUX Mirona