De Duitse doe-het-zelfzaak Hagebau levert vanuit meerdere filialen binnen Duitsland een breed aanbod aan producten. Van tuinartikelen tot machines en van sanitair tot kozijnen en deuren. Voordat TRILUX en Hagebau startten met hun samenwerking bestonden de bouwmarkten voornamelijk uit veel donkere gangen, ongelijke lichtverdeling en was er sprake van een extreem hoog energieverbruik.

Bereiken van gestelde doelen

TRILUX stelde daarom als missie om de verlichtingssterkte op te voeren tot minstens 600 lux en de elektriciteitskosten met minimaal een derde te verlagen. Daarbij moest de nieuwe verlichting bijdragen aan de verkoopbevordering voor Hagebau. Al snel werd duidelijk dat alleen een volledige overgang naar LED-technologie en het gebruik van lichtmanagementsystemen zou leiden tot het bereiken van deze doelen.

 

Energieconsulent Rainer Geerts was direct onder de indruk van de voorgestelde oplossing van TRILUX. Ondanks dat er meerdere aanbiedingen van andere bekende fabrikanten lagen, was uiteindelijk de uitstekende service van TRILUX de doorslaggevende factor. "De samenwerking verliep zoals verwacht geweldig. TRILUX nam een hele hoop werk uit handen, waardoor we samen een complete oplossing konden bieden. Als er problemen waren, werden deze direct en gemakkelijk opgelost", aldus Rainer Geerts.

Lange rijen met planken

Zoals bij iedere bouwmarkt bestaan ook de winkels van Hagebau voornamelijk uit lange rijen met planken. Daarom was het van belang om met verlichting meer oriëntatie tijdens het verkoopproces te bieden. De E-Line LED van TRILUX is gemaakt voor deze taak. De E-Line LED richt het licht specifiek via een breedstralende lensoptiek en zorgt voor homogene verlichting tot in de lagere compartimenten. Reclameschappen die los staan van hoofdgangen, worden nu ook volledig verlicht met minimaal 600 lux. Geerts: "Met deze extra stellingverlichting worden goederen zoals elektrische apparaten een echte blikvanger. Dat is waar licht een actieve verkooppromotie wordt".

Ontspannen winkelatmosfeer
Naast het vergroten van de verkooppromotie bestond de wens om de route binnen de bouwwinkel duidelijker uit te lichten. Hiervoor maakte Hagebau samen met TRILUX gebruik van een eenvoudige, maar slimme truc. In de hoofdgangen is de verlichting verhoogt tot 800 lux. Zo voelen klanten intuïtief aan hoe zij terug kunnen lopen naar de hoofdgang.

Het resultaat? Geen geïrriteerde klanten die opzoek zijn naar begeleiding, maar een ontspannen winkelsfeer. Door over te stappen van de verouderde HQL- en HQI-armaturen naar LED gecombineerd met een lichtmanagementsysteem bespaard Hagebau 45% op de energierekening. Dat is aanzienlijk veel! Deze besparing wordt gemakkelijk berekend, omdat alles door het slimme lichtmanagementsysteem wordt vastgelegd. "Door monitoring weten we precies welke verbeteringen er door het systeem worden aangebracht. Het lichtmanagementsysteem alleen al is goed voor bijna 10% van onze energiebesparing", legt Rainer Geerts uit.