Elektronicacentrum van VW zet nieuwe maatstaven

Volkswagen is een naam die over de hele wereld in verband gebracht wordt met competentie en vooruitgang. Ook bij de bouw van de hal 90 B werd nagedacht over deze sterke punten en dat heeft een buitengewoon resultaat opgeleverd. 

Door architectuur, elektronica en lichtplanning op elkaar af te stemmen, wordt duidelijk welk potentieel er schuilgaat in een gebouw en hoe het kan tegemoetkomen aan de eisen die aan de nieuwe werkwereld gesteld worden. Onderzoek en ontwikkeling zijn interessante werkgebieden voor ondernemingen, aangezien ze de doorslag kunnen geven op de markt.

Om zijn plaats aan de top van de automobielsector te vrijwaren voor de toekomst, besloot Volkswagen een elektronicacentrum op te richten op een braakliggend stuk terrein van de vestiging in Wolfsburg. Dit centrum moet nieuwe maatstaven zetten en de competentie inzake elektrische en elektronische componenten consolideren in Wolfsburg.

Hooggegrepen doelstellingen als men bedenkt dat de ontwikkelingsafdelingen voordien over 35 vestigingen verdeeld waren. Het architectenbureau Rhode/Kellermann/Wawrosky (RKW) moest dus hoge eisen invullen. De architecten creëerden in Wolfsburg een gebouw dat al van ver duidelijk herkenbaar is. Het lange en smalle gebouw verbindt werkplaatsen, laboratoria en kantoorruimten op een grondvlak van 35 x 145 meter en

schept korte wegen en open structuren. Bijzonder is de markante opbouw van het gebouw: naar boven toe wordt het gebouw steeds breder in noordelijke en westelijke richting in sprongen van twee verdiepingen hoog. Op de zesde en zevende verdieping bedraagt de vloeroppervlakte 158 x 41 meter. De beglaasde centrale hal brengt daglicht in heel het gebouw. De hal van zo'n 100 meter lang en 25 meter hoog verbindt de ruimten met elkaar en dient als centrale ontmoetingsplaats.

De kantine, vergaderzalen en open presentatiezones brengen de medewerkers samen en vormen het ideale trefpunt om gesprekken aan te knopen. Naast verscheidene liften en het trappenhuis verbinden ook drie brugconstructies de verdiepingen met elkaar. Lichtplanner Ralf Schoofs (RHEIN LICHT) herinnert zich dat de gebouwstructuur een spannend uitgangspunt was voor de planning van de kunstmatige verlichting:

"Enerzijds moest de verlichtingsinstallatie beschikken over de efficiëntie die onontbeerlijk is voor projecten van deze grootteorde en met dit gebruiksprofiel en anderzijds moest het door RHEIN LICHT ontwikkelde verlichtingsconcept qua striktheid van vormgeving beantwoorden aan de visuele voorstellingen van de architect."

 

De consequente realisatie en invulling van deze basiseisen zijn de verantwoordelijkheid van de vertegenwoordiger van de bouwheer, de planners en niet in de laatste plaats de armaturenfabrikant. Voor de vergaande lichttechnische taken, zoals de functionele verlichting van de maar liefst 24 meter hoge hal met ledverlichtingssystemen, kon dankzij de technische en constructieve competentie van TRILUX een uitstekende oplossing gevonden worden.

Om optimaal te beantwoorden aan de individuele eisen van elke ruimte, werden de producten op de gewenste lichtomstandigheden afgestemd. Conform het motto Simplify Your Light bewijst de samenwerking met de TRILUX-groep wat goede verlichting uitmaakt. Als verantwoordelijke bouwleider hechtte Andreas Peter veel belang aan

de samenwerking met betrouwbare partners: "Een succesverhaal van het begin van het project tot de voltooiing. De wensen van de bouwheer werden professioneel en in gemeenschappelijke samenwerking aangepakt en in de praktijk gebracht. Het resultaat mag gezien worden. Ik ben dankbaar voor de competente samenwerking met alle betrokkenen van de onderneming TRILUX."

Zowel de klantspecifiek op maat geproduceerde armaturen als de ledproducten uit het actuele assortiment gaan mooi op in het gebouw en leveren op een onopdringerige manier het licht dat de medewerkers nodig hebben. Bovendien is de verlichting efficiënt en decennia lang betrouwbaar. Zo staat er niets meer in de weg van de verdere ontwikkeling van vooruitstrevende auto's.

Projectinformatie

  1. Plaats:
    Wolfsburg, Duitsland
  2. Soort gebouw:
    Industriële nieuwbouw
  3. Bouwheer:
    Volkswagen AG
  4. Architect:
    Rhode/Kellermann/Wawrosky (RKW)
  5. Lichtplanning:
    RheinLicht, Düsseldorf