Voor de Wil-basisschool in Dübendorf (Duitsland) is een goede onderwijs- en leeromgeving zeer belangrijk. Na een grootschalige renovatie van het huidige schoolgebouw werd het de hoogste tijd voor een hoogwaardig interieur in combinatie met de modernste techniek. De focus bij dit project lag op de verlichtingsoplossingen, waarbij Human Centric Lighting van TRILUX in alle klaslokalen werd gebruikt om een positieve leeromgeving te creëren en het biologische ritme van de leerlingen te versterken.

Vooruitkijkend naar de toekomt
Door te kleine ruimtes, slechte materialen en verouderde technieken voldeed het schoolgebouw van de Wil-basisschool niet meer aan de huidige eisen. Brigitta Würsch, directeur van de lagere school, licht toe: "Toen we besloten om een renovatie uit te voeren was het ons doel om een plek te creëren waar de leerlingen en het personeel zich volledig thuis zouden voelen. Tegelijkertijd wilde we met betrekking tot de technologie niet alleen een blik in de nabije toekomst werpen, maar ook vooruitkijken naar de verre toekomst". Voor Dübendorf, dat al sinds 2002 als energiestad is gecertificeerd, was het belangrijk dat de renovatie op alle gebieden energie-efficiënt zou zijn. Door middel van HCL-armaturen van TRILUX heeft de verlichting in de school nu een toegevoegde waarde gekregen.

Verlichting, controle en advies
"De leerlingen die hier les krijgen en docenten die hier werken zijn van ’s morgens tot ’s avonds in het gebouw aanwezig en worden daarbij blootgesteld aan kunstlicht", legt Würsch uit. "Omdat licht een enorme invloed heeft op onder andere onze concentratie, wilden we de jongste kinderen al het beste bieden. Het HCL-concept van TRILUX sprak ons dan ook direct aan. De voordelen van Human Centric Lighting konden in dit project ten volste worden benut met behulp van een professioneel geplande HCL-verlichtingsoplossing."

Kunstlicht als daglicht
De HCL-armaturen van TRILUX reproduceren exact het daglicht dat op dat moment buiten aanwezig is. Deze armaturen zijn zelfs seizoensgebonden en houden rekening met het verloop van het zonlicht. Dit ondersteunt het biologische ritme van iedereen die zich in het licht bevindt, waardoor prestaties verbeteren en het welzijn versterkt.

Meer over HCL

Ondersteuning 
De leerlingen van de Wil-basisschool starten ’s morgens in warm licht met veel rood. Tot 12.00 uur in de middag neemt het blauwe component in de verlichting toe, wat een activerend effect heeft en de lusteloosheid vermindert. Hierdoor voelen de leerlingen zich wakker en fitter dan voorheen. Bovendien passen de moderne armaturen vakkundig in de ruimtearchitectuur en geven ze het gebouw een vriendelijke uitstraling. In de klaslokalen zijn de armaturen discreet geïntegreerd in het plafond, terwijl de Lateralo Ring LED’s in de pauzeruimte als echte blikvanger fungeren. Functioneel én mooi tegelijkertijd.