Één van de meest duurzame en –zo vinden wij stiekem zelf- één van de mooiste DC’s ooit gebouwd: het iconische DC Rhenus A58 heeft zo’n uitzonderlijke architectuur dat hij niet te missen is langs de A58 bij Tilburg. Dit door Dokvast ontwikkelde pand, in gebruik door Rhenus Logistics, haalde een BREEAM-score van maar liefst 99,48% en is daarmee het duurzaamste DC van Europa. TRILUX zorgde voor de verlichting en lichtsturing van dit moderne DC.

Succesformule

Dit is het derde distributiecentrum op rij van Dokvast dat door TRILUX wordt voorzien van intelligente verlichtingsoplossingen. “Daar spreekt vertrouwen uit. Vertrouwen dat we gezamenlijk mooie dingen aan het ontwikkelen zijn”, aldus Willem Dammers, Managing Director bij TRILUX Benelux. “Bij de realisatie is, naast onze kwalitatief hoogwaardige LED-verlichting, ook gebruik gemaakt van het lichtmanagementsysteem LiveLink Premium. Hiermee leveren wij niet alleen armaturen, maar ook de functionaliteit van intelligent licht.

Het licht brandt alleen als het echt nodig is, dus bij onvoldoende binnenvallend daglicht en bij aanwezigheid.” Dammers vervolgt: “Maar het systeem wordt pas écht intelligent door het verzamelen van data. Onze armaturen verzamelen namelijk live data over branduren, dimstanden, energieverbruik, temperatuur en geven notificaties bij storingen. Deze data leveren wij aan bij Dokvast, die dit als input gebruikt voor haar eigen building dashboard en hier haar gebruik en onderhoud op aanstuurt.”

Full-service

Naast de technische realisatie, zorgde TRILUX ook voor projectmatige ondersteuning. “Wij gaan in dergelijke projecten altijd voor een full-service aanpak”, aldus Dammers. “Dat betekent dat wij om tafel gaan met de eigenaar van het pand om zijn eisen en wensen in kaart te brengen. Vervolgens verzorgen wij een volledige BREEAM-lichtplanning en het projectmanagement. Op de bouwlocatie hebben we veelvuldig overleg met de overige bouwpartners om zo efficiënt mogelijk te werken.”

 “Om efficiënter te werken heeft een montageploeg onze lichtlijnen opgehangen”, gaat Dammers verder. “Dit bespaart de elektrotechnisch installateur veel tijd. De montageservice is een service die wij in al onze lichtlijnprojecten kunnen aanbieden.

Na de montage zijn de lichtlijnen door een installateur aangesloten op de voeding en het LiveLink Premium systeem. Vervolgens hebben onze specialisten in no-time het lichtmanagementsysteem LiveLink Premium in gebruik genomen. Na de oplevering hebben wij de lichtmetingen gedaan en de bewijslast voor de BREEAM-beoordeling aangeleverd. Op die manier maken onze verlichtingsoplossingen en –services écht het verschil.”

Dankzij TRILUX heeft alle verlichting in dit gebouw een ontzettend hoog lichtniveau wat uitzonderlijk veel comfort biedt aan iedereen die zich binnen bevindt. En de verlichting levert in combinatie met het lichtmanagementsysteem een sterke bijdrage aan de hoge BREEAM-score.