Goed licht is geen kwestie van geluk of toeval, maar van ervaring en inzet van de juiste middelen. Dat geldt voor alle toepassingsgebieden, maar een overtuigende verlichtingsoplossing vinden voor een grote verkoopoppervlakte met een ongelofelijk uitgebreid en veelzijdig assortiment, vormt toch een bijzondere uitdaging. Bij Intersport Leffers in het Duitse Wilhelmshaven werd deze complexe taak op een voorbeeldige manier opgelost.

Met de opening van Intersport Leffers biedt het traditierijke modehuis nu sport- en outdooruitrusting aan in een nieuwbouw met een oppervlakte van zo'n 1 200 vierkante meter. Eigenaar Curt Leffers, architect Ulrich Bierwirth en lichtplanningsbureau Vedder.Lichtmanagement waren het er al snel over eens dat het, gezien het te verwachten bonte kleurenspel, beter was de verschillende productgroepen te presenteren voor een uniforme en neutrale achtergrond.

De keuze viel op zwart als overheersende kleur voor de plafonds en winkelmeubelen. De vloerbekleding kreeg een grijsbruine steenlook. Alleen de vierkante steunpilaren van de primaire constructie zijn wit. Daarmee was het kader uitgetekend waarbinnen een effectief, accentuerend en in het algemeen gunstig verlichtingsconcept uitgewerkt moest worden.

In de verschillende zones moesten zeer verschillende lichteigenschappen heersen, zonder dat daarvoor mocht worden teruggegrepen naar een grote variëteit aan spots en armaturen. "Zo uniform mogelijk" was ook hier de basisregel. De keuze van de lichtspecialist viel uiteindelijk op de ledspot Fano van Oktalite, een onderneming van de

TRILUX-groep. Deze railspot met een kleurtemperatuur van 3 000 K bleek eens te meer de ideale oplossing voor een complex ingedeelde grote verkoopruimte en overtuigt op het gebied van efficiëntie, kleurweergave, lichtbeeld en lichtkleur. Modespecialist Curt Leffers liet zijn aanvankelijke voorbehoud tegen ledlicht al snel varen. De schittering van de productkleuren overtrof zelfs zijn verwachtingen.

Daarnaast is de besparing op de werkingskosten in vergelijking met andere lichtbronnen steeds een belangrijk argument. De veelzijdigheid van de Fano biedt nog meer voordelen. Zo konden de badmodeafdeling en de pashokjes uitgerust worden met Fano-armaturen met lichtkleur 2 700 K. Deze warmere kleurtint hult de huid in een aangenaam licht en schept een intiemere sfeer waarin de mens zich goed voelt.

Dat is niet onbelangrijk, aangezien de ervaring leert dat de aankoopbeslissing in het pashokje geveld wordt. De situatie bij de warenpresentatie in de verkoopruimte is helemaal anders. Daar en vooral ook in de etalages is eerder een enscenerend, podiumachtig gericht licht nodig. Dat kon allemaal gerealiseerd worden met de kleine kubusvormige spot Fano.

Project Informatie

  1. Locatie
    Wilhelmshaven, Deistalnd
  2. Bouwheer
    Leffers GmbH, Wilhelmshaven, Duitsland
  3. Lichtplanner
    Vedder.Lichtmanagement, München, Duistalnd
  4. Armaturen
    Fano

Oktalite

Al meer dan 30 jaar maakt Oktalite licht en verlicht de shop & retail. Dit is waar het bedrijf in is gespecialiseerd en ontwikkeld verlichtingsconcepten, klantgerichte producten en biedt een service en support aan.

Oktalite