Meer dan 80 procent van onze zintuiglijke indrukken zijn visueel van aard. Door toenemende slechtziendheid nemen oudere mensen hun omgeving maar beperkt waar. Dat beperkt hen in hun communicatie met medemensen.

Het visuele vermogen – voornamelijk de gezichtsscherpte – van het menselijke oog neemt af met de leeftijd. Als gevolg daarvan neemt de lichtbehoefte toe. Daarvoor zijn er verschillende oorzaken. Het jonge en gezonde oog kan om ver te kijken, tot 20 dioptrieën instellen.

De ciliaire spier die de vorm van de ooglens en bijgevolg de lichtbreking verandert, is ontspannen bij ver kijken. De ooglens is dan vlak met een grote kromtestraal en een eindeloze brandpuntsafstand. Bij samentrekking van de ciliaire spier is het oog

ingesteld op dichtbij kijken. De elastische biconvexe ooglens staat bol met een kleine kromtestraal en heeft een kleine brandpuntsafstand. Door de verharding van de ooglens op hogere leeftijd kan de ciliaire spier de ooglens niet meer veranderen tot de vereiste breking bereikt is.

Het aanpassingsvermogen van het oog (scherpstelling) is beperkt (ouderdomsverziendheid, presbyopie). Met optische middelen (bijv. een bril) kan ouderdomsverziendheid gecorrigeerd worden.

Human Centric Lighting

Onder het begrip 'Human Centric Lighting' richt TRILUX haar focus op de uitwerking van licht op de mens. De aanzet gaat verder dan de gebruikelijke configuratie van installaties volgens zuivere verlichtings- en energie-efficiëntiecriteria.

Centrale thema's hierbij zijn veeleer de uitwerking van het licht op het menselijk welbevinden en de gezondheid – en biologisch werkzaam licht vormt daar een onderdeel van. De toepassing van Human Centric Lighting is niet alleen geschikt voor medisch-therapeutische doeleinden, maar ook voor kantoor- en industrie-omgevingen. Toch is een optimale benutting van deze lichtoplossingen pas mogelijk met een deskundige lichtplanning.

 

Human Centric Lighting