Een succes over de hele lijn: voor de nieuwbouw en renovatie van twee productiehallen koos de Oostenrijkse onderneming KNAPP AG voor het E-Line LED-systeem van TRILUX

In een eerste stap ging alle aandacht naar de renovatie van één hal. Het tot dan toe gebruikte T8-systeem moest vervangen worden door een energie-efficiënte oplossing. “De klant vroeg uitdrukkelijk om ledverlichting en de lichtplanners wilden monsters zien”, herinnert projectbegeleider Franz Seiser van TRILUX zich. Volgens het principe “gekeurd en goed bevonden” kozen de lichtplanners dan voor de E-Line LED van TRILUX. 

Het te verlichten object was een ca. 3300 m² grote hal met een plafondhoogte van 4,5 meter. “Voor de klant was vooral een gelijkmatige lichtopbrengst van belang. Door geoptimaliseerde uitstralingshoeken konden we bovendien de schaduwvorming minimaliseren”, legt Franz Seiser uit. Kort daarna werd er een nieuwe productiehal gebouwd.

Gezien hun goede ervaringen met de E-Line LED besloten de planners ook in de nieuwe hal het speciaal voor de industrie ontwikkelde lichtlijnsysteem te gebruiken. Nu kon de E-Line LED laten zien dat ze ook schuine plafonds perfect aankan. Het dak van de ca.

100 meter lange en 30 meter brede hal is aan één zijde 4 meter hoog en aan de tegenoverliggende zijde 7 meter. Op vloerniveau moeten de lichtsterkte en de lichtkwaliteit echter overal even goed zijn. Dit heeft TRILUX opgelost door E-Line LED's van 5500 lumen met diepe en brede lichtverdeling met elkaar te combineren.

De armaturen werden schuin van het plafond afgehangen en leveren een gelijkmatig verblindingsvrij licht. In de loop van één werkdag wisselen de medewerkers vaak van arbeidsplaats, bijvoorbeeld van een kantoor naar de productie of het magazijn. Dankzij de gelijkmatige verlichting is het aangenaam en veilig werken in de hal van de wereldwijde marktleider voor opslagautomatisering en logistieke software.

Naast de gelijkmatigheid draagt ook de lichtkleur van 4000 kelvin bij tot de aangename werksfeer. “We hebben veel positieve feedback gekregen van de medewerkers”, vertelt projectbegeleider Franz Seiser. “De lichtkleur wordt als natuurlijk ervaren en ook over de verblindingsvrijheid hebben we veel lof gehoord.”

Ook uit bedrijfseconomisch standpunt overtuigt de E-Line LED: ze spaart tijd en kosten. De lichtbronnen en optiek zijn geïntegreerd in één component en kunnen gereedschaploos in de draagprofielen vastgeklikt worden. De reeds aanwezige T8- en T5-rails kunnen ook voor het nieuwe systeem gebruikt worden. Zelfs in geval van een nieuwe installatie zijn daarnaast alleen draagprofielen en bijbehorende bevestigingsmiddelen nodig. Dat loont zich. “Beheerders van industriële gebouwen 

willen de verlichtingskosten zo laag mogelijk houden. Aan dat eisenprofiel voldoet onze E-Line LED helemaal: ze koppelt lage aankoopkosten aan een hoge energie-efficiëntie, met een lichtopbrengst die kan oplopen tot 119 lumen per watt. Bijgevolg heeft de armatuur een korte terugverdientijd”, benadrukt Matthias Sporer, bedrijfsleider van TRILUX Oostenrijk. Daarbij komen nog de typische voordelen van de ledtechnologie, als de lange levensduur en de geringe onderhoudsbehoefte.

Afhankelijk van de grootte van de hal en de verlichtingssterkte is de E-Line LED in vergelijking met oude installaties goed voor een energiekostenbesparing van gemiddeld 50 tot 60 procent, in combinatie met een lichtmanagementsysteem kan dit zelfs oplopen tot 70 procent. Dat maakt van de E-Line LED ook een schoolvoorbeeld voor de duurzame omgang met hulpbronnen.