Leds als universele oplossing  in het spanningsveld tussen verschillende toepassingsgebieden?

Ook in het tijdperk van de leds bestaat er niets als de universele armatuur. Elk toepassingsgebied heeft zijn eigen lichttechnische eisen en bijzonderheden die uitgewerkt en individueel omgezet moeten worden. Als we de materiaalstroom van productie tot verkoop bekijken, zien we duidelijk dat de verlichting aan verschillende criteria moet voldoen in de verschillende zones.

Productie: Human Centric Lighting en energie-efficiëntie

In de productie wint naast energie-efficiëntie ook Human Centric Lighting (HCL) - met andere woorden verlichting die is aangepast aan het menselijke bioritme - steeds meer aan belang, vooral op plaatsen waar gewerkt wordt in drie ploegen. Circadiaanse verlichtingssystemen ondersteunen de biologische klok en vergroten niet alleen het concentratievermogen en de productiviteit maar ook het welbehagen op de werkplek. In die zin zijn ze bevorderlijk voor de gezondheid.

Logistiek: efficiëntie

In de gebieden die gewijd zijn aan transport, opslag en overslag, staat daarentegen efficiëntie centraal. Dat geldt niet alleen voor de verkeerstechnische verbindingen en de ruimteplanning met korte wegen en maximale benutting van de beschikbare oppervlakte, maar ook voor de verlichting. Hier ligt het zwaartepunt op een zo laag mogelijke energiebehoefte, wat enerzijds bereikt wordt door lichtlijnen met leds en anderzijds door aanwezigheidsmelders. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat de verlichting alleen ingeschakeld is in de halzones die op dat moment gebruikt worden.

Grootmarkt: kleurweergave

Wanneer het licht niet afgestemd moet zijn op één specifiek product, maar op een heel productassortiment, moet er gekozen worden voor verlichting met een optimale kleurweergave. Door verschillende ledlichtkleuren te combineren kan een natuurgetrouwe kleurweergave verkregen worden die garandeert dat bijvoorbeeld de inkoper in grootmarkthallen alle voedingsmiddelen, van fruit tot vis, kan zien in op daglicht lijkende lichtomstandigheden.

Showroom: lichtkleur

In showrooms worden individuele artikelen attractief gepresenteerd. Zowel de (binnen)architectuur als het verlichtingsconcept bepalen mee hoe lang de klant in de showroom blijft. Door een doelgericht gebruik van lichtkleuren (daglichtwit, warm of neutraal wit), lichtrichting en uitstralingshoek (van smal tot breed) worden verschillende (licht-)ruimten gecreëerd waarin het aangenaam toeven is. Als het licht geconcentreerd is op één product, suggereert dit een hogere waarde, wat de koopprikkel versterkt. Door de minimale uv-straling zijn ledarmaturen bijzonder geschikt voor de verlichting van gevoelige producten als kleding of voedingsmiddelen.