Kunnen leds mee met traditionele lichtbronnen wat betreft lichtrendement?

Deze vraag is tegenwoordig niet meer aan de orde, want ledtechnologie is ondertussen uitgegroeid tot de standaard. De uitstekende efficiëntie en lichtkwaliteit van leds hebben er een belangrijke rol in gespeeld dat wij voor meer dan 50 % van ons assortiment de overstap naar ledtechnologie hebben gemaakt. Tegenwoordig laat het lichtrendement van leds dat van traditionele lampen grotendeels ver achter zich. Een goed voorbeeld daarvan is de actuele lichtlijn E-Line LED, die maatstaven zet bij de efficiëntie en met een lichtopbrengst >130 lm/W een bijna perfecte combinatie van led en optiek biedt. Uitgerekend deze combinatie zorgt niet in de laatste plaats samen met het clevere temperatuurbeheer voor een optimale lichtstroom en kwaliteit.

Hoe belangrijk is de rol van het temperatuurbeheer daarbij?

Een goed temperatuurbeheer, met andere woorden de optimale afvoer van het warmtevermogen van een ledmodule, heeft een grote invloed op de levensduur. Dit is vooral relevant bij de productlijnen voor industrieel gebruik, die hoge lichtstromen produceren. Extreme temperaturen en omslachtige onderhoudsprocessen vormen hier de grootste uitdagingen. Daarom hebben wij binnen de onderneming, in ons innovatie- en technologiecentrum ITZ, extra specialisten aan boord die zich uitsluitend met deze thema's bezighouden. Alleen zo kunnen we onze claim waarmaken en een maximum aan betrouwbaarheid en kwaliteit aan onze klanten bieden. De productlijnen Mirona en Nextrema zijn daar indrukwekkende voorbeelden van.

In het verleden waren de lange levensduur en de ongevoeligheid voor koude en vibraties voor de hand liggende voordelen van leds.  Daarbij ging de aandacht vooral naar toepassingen in de industrie en buiten. Ondertussen zijn al vele andere voordelen gebleken, die het de conventionele lampen steeds moeilijker maken. Laat ons de kantoortoepassingen als voorbeeld nemen. Efficiëntie, intelligentie en lichtkwaliteit zijn hier belangrijke sleutelfactoren.

Door de duidelijke toename van de efficiëntie alleen al in de laatste twee jaar raakt de T5-fluorescentielamp steeds meer op de achtergrond. Door leds intelligent te koppelen aan innovatieve optische systemen wordt een bijna onovertrefbare combinatie van efficiëntie en rendement bereikt. Zo worden nu 'nog' hogere investeringskosten overwonnen door korte terugverdientijden. Bovendien bieden de elektronische componenten nagenoeg onbegrensde mogelijkheden op het gebied van bediening en individuele aanpassing. Licht wordt een belevenis en is nu efficiënter en zuiniger dan ooit tevoren.

Welke voordelen bieden leds ten opzichte van conventionele armaturen?

Wanneer raadt u ledoplossingen aan?

Deze vraag stellen we ons niet meer. Wij weten dat leds ondertussen voor elke soort toepassing de beste oplossing vormen. In de industrie zijn betrouwbaarheid en robuustheid belangrijke factoren. In het kantoor spelen bovendien efficiëntie en intelligentie een uiterst belangrijke rol. En nu kijken we ook verder, naar toepassingen in winkels en de gezondheidssector. De mogelijkheden om te werken met leds bieden een enorm potentieel.

Door de uiterste kleine leds met verschillende kleurenspectra op een chip te combineren samen met daarvoor ontwikkelde producten, hebben we een traploze regeling van de kleurtemperatuur mogelijk gemaakt. Kleurenspectra van extreem warmwit tot daglichtwit licht vormen geen probleem. Dergelijke verlichtingsconcepten passen zich aan aan de meest uiteenlopende behoeften in de concrete omstandigheden. Accentuering en versterking van het koopgedrag enerzijds bij producten en artikelen, vergroting van het welbehagen (biologisch licht) en de concentratie anderzijds in de sector van de gezondheidszorg, het onderwijs en niet in de laatste plaats het kantoor.