Foto's: Mike Bink

 

Het kantoorgebouw van de DTI Group in Wijk en Aalburg is door design studio VEVS getransformeerd tot een eigentijds kantoor. In samenwerking met VEVS realiseerde TRILUX het architectonische lichtplan inclusief intelligente sturing middels LiveLink. Het ontwerp is niet van binnen naar buiten, noch van buiten naar binnen gemaakt. Het is een ware dialoog tussen beide.

De ontvangstruimte, direct achter de hoofdentree. Linksachter de entree naar de kantoortuin, middenachter de op maat gemaakte Pika Plant wand, die zorgt voor een natuurlijk accent. 

Nieuw jasje noodzakelijk

DTI Group bestaat uit drie bedrijven die onder één dak opereren. Het voormalige kantoor, dat werd gebouwd in de jaren negentig van de vorige eeuw, was pretentieloos en onopvallend. De kantoren van de medewerkers waren donkere, kleine kamers, met een weinig inspirerende sfeer. Toen de drie directies begin 2017 begonnen met het verjongen en internationaliseren van de onderneming, was het kantoorgebouw al snel niet meer wat ze wilden. Aanpassingen waren nodig.

 

Studio VEVS ontwikkelde een visie die veel uitgebreider was dan het oorspronkelijke verzoek van DTI Group. De studio stelde een complete verbouwing van het gebouw voor, in plaats van enkel de entree. De inspiratie voor het nieuwe kantoor haalde VEVS uit het Nederlandse landschap met haar typische landbouwschuren. Een knipoog naar het werkgebied van de bedrijven van DTI Group, die gespecialiseerd zijn in de productie en verkoop van boter en bladerdeeg. 

In de grote conferentieruimte zorgen de geïntegreerde ledstrips voor dynamiek.

Alle verlichting uit één hand

Bij het binnenkomen vallen direct de smalle ledlijnen van TRILUX op. Deze lijnen zijn naadloos geïntegreerd in de lariks houten wand- en plafondbekleding. De lange, dunne lichtstroken zijn speels geplaatst: sommige stroken doen denken aan druppels die naar beneden druipen, andere vermenigvuldigen zich als ze worden gereflecteerd in de glazen scheidingswanden, waardoor dynamische hoeken ontstaan. De verlichting accentueert de hoge ramen en de lange balken van de Accoya-houten buitengevel. 

In de kantoortuinen is gekozen voor gependelde verlichting vanaf de plafonds met een direct én indirect lichtaandeel. De homogene verlichting werpt een nagenoeg schaduwvrij licht over de bureaus en zorgt, met behulp van de verblinding beperkende optiek, voor optimale visuele omstandigheden. Door het indirecte lichtaandeel, krijgt de ruimte een nog ruimere aanblik dan het feitelijk al is. De gangzones zijn verlicht met inbouwpanelen, die functioneel en normconform hun werk doen. Deze armaturen zijn speciaal ontwikkeld voor het Ecophon Focus DS plafond. De complete installatie wordt via DALI aangestuurd met het TRILUX lichtmanagementsysteem LiveLink. 

De kantoren zijn voorzien van pendelarmaturen welke zorgen voor een homogeen lichtbeeld. De complete installatie wordt aangestuurd door LiveLink.

Specifiek voor de akoestische Ecophon Focus DS plafonds werd een aanpassing geëngineerd op de ArimoS LED panelen

Bespreekruimte met geopende taatsdeur. De glazen wanden zorgen voor een ruimtelijk effect.

Ook vanaf buiten vestigt het pand, mede met dank aan de verlichting, de aandacht op zich.

Kort & bondig

Opdrachtgever

DTI Group, Wijk en Aalburg

Architect

Design Studio VEVS; projectteam Rob van Sprang, Martijn d’Herripon, Danielle Pennock

Project

Renovatie oude (1989) kantoorgebouw van de DTI Group, tot nieuwe kantoorruimte.