Gebouw onder monumentenzorg krijgt nieuwe glans

Als je de buitenkant van het rode baksteenhuis aan de haven van Ipswich, Suffolk, ziet, zou je niet verwachten dat het interieur zo veelzijdig is. Felaw Maltings: zo heet de voormalige mouterij die direct in het havenkwartier ligt. Het gebouw herbergt tal van kantoorruimten.

Hier heeft onder andere MLM Consulting Engineers, een in Engeland bekend designbureau, haar kantoorruimten. Het was dan ook belangrijk dat het licht in de 'monumentale' ruimten niet alleen efficiënt, maar ook stijlvol zou worden. Bawden Burrows, hoofd van de afdeling Gebouwtechniek van Felaw Maltings, gaf het saneringsproject daarom direct in handen van TRILUX UK.

Hier werden verschillende kantoorruimten gepland die voor een deel met 100 % kunstverlichting moesten worden verlicht. Naast de representatieve ontvangsthal werden ook gangen, de kantoortuin en vergaderruimten uitgerust met nieuwe verlichting.

Meer dan 300 armaturen 'verlichten' het dagelijkse werk in het historische gebouw. Het in 1842 gebouwde Ipswich Wet Dock is een van de grootse in zijn soort in Groot-Brittannië. De haveninstallatie avanceerde tot centrum voor belangrijke handelsondernemingen in die tijd en zorgde voor groei en welvaart in Ipswich, Suffolk. In de jaren '70 van de 20e eeuw veranderde de koopvaardij echter.

Stroomafwaarts werden ligplaatsen met meer diepgang aangelegd. Daardoor was de haven niet meer zo belangrijk en werden de havengebouwen werden verwaarloosd. Door de sanering van de oude gebouwen werd het verval gestopt en heeft het stadsbeeld zijn heel bijzondere flair teruggekregen.