Onderzoeksproject OLIVE: circadiaanse verlichtingsoplossingen zullen weldra de markt veroveren.

Led... drie letters die tot voor kort bijna uitsluitend stonden voor het streven naar een steeds hogere efficiëntie. De generaties volgden elkaar op in recordtempo. Tegenwoordig wijdt men zich daarnaast ook aan onderzoeksgebieden die het dieperliggende potentieel van digitaal licht bestuderen. Een voorbeeld van zo een onderzoeksproject is OLIVE. 

Het project wordt gecoördineerd door het Innovations- und Technikzentrum (ITZ), de 'thinktank', van de TRILUX-groep en geniet de steun van het Duitse Ministerie voor Onderwijs en Onderzoek. De verschillende projectpartners verrichten samen onderzoek naar geoptimaliseerde lichtsystemen die het prestatievermogen en de gezondheid verbeteren, zoals wordt aangegeven door de naam: OLIVE is kort voor Optimierte LIchtsysteme zur VErbesserung von Leistungsfähigkeit und Gesundheit.

De tijden waarin licht alleen over een aan/uit-functie beschikte, zijn voorbij sinds de onstuitbare opkomst van de leds. Doordat de halfgeleidertechnologie perfect te integreren is in moderne informatie- en communicatie-infrastructuren ontsluiten zich nieuwe toepassingsgebieden. Volgens het motto "klein maar fijn" biedt de lichtbron nagenoeg onbegrensde elektronische sturingsmogelijkheden. Door haar kleine formaat kan ze overal worden ingezet.

Het OLIVE-project richt zijn aandacht vooral op drie doelstellingen:

  1. door middel van medische proeven hiaten dichten in de kennis van de effecten die licht heeft op mensen;
  1. de aldus verkregen chronobiologische inzichten verwerken om sensortechniek en lichtsturing met nieuwe voordelen voor de klant te integreren in de verlichtingssystemen van morgen;
  1. de energie-efficiëntie van ledarmaturen die dynamisch licht produceren, verder verbeteren.

Dat klinkt gecompliceerd en is het deels ook. "In het project wordt veel fundamenteel onderzoek verricht om de werking van licht op mensen beter te begrijpen", aldus Horst Rudolph van TRILUX-ITZ. Alle inzichten moeten vervolgens omgezet worden in concrete toepassingen. Het doel is een modulair systeem te ontwikkelen.

Naast functionele en emotionele aspecten zullen daarbij ook niet-visuele effecten steeds meer betekenis krijgen: Via speciale receptoren in het oog stuurt de verlichting onze biologische klok. Zo speelt licht een beslissende rol in ons gevoel van welbehagen en onze gezondheid. De intelligente verlichting van de toekomst moet en zal daarom niet alleen voor een aangename woon- en werksfeer zorgen, maar bovendien ons

natuurlijke bioritme doelgericht ondersteunen. "Het onderzoeksproject OLIVE zal ertoe bijdragen dat we licht in de toekomst helemaal anders zullen waarnemen", stelt Horst Rudolph overtuigd. Verlichtingsoplossingen zouden niet alleen ingezet worden voor louter visuele taken, maar ook gekoppeld worden aan gezondheid en welzijn.

Hij gaat ervan uit dat in een niet al te verre toekomst alle verlichtingen standaard het circadiaanse ritme zullen ondersteunen. Wanneer er dan een specifieke taak vervuld moet worden of wanneer de randvoorwaarden veranderen, zal de verlichting automatisch een geïndividualiseerd lichtscenario oproepen.