Twintig jaar geleden flikte adviesbureau DWA ‘het kunstje’ al eens. Het eigen kantoor (nieuwbouw) werd destijds het meest duurzame kantoor van Nederland. Nu, na twintig jaar, werd het tijd voor een nieuwe duurzame doorbraak. Het oog van DWA viel op een bestaand kantoor uit de jaren ’60 / ’70. Ook hier is een stevige duurzaamheidsstempel gedrukt, door een kantoor te ontwikkelen met een minimale energievraag en hoog gebruikerscomfort. 

Diverse duurzame maatregelen

Om het pand zo energiezuinig te krijgen, zijn er diverse maatregelen doorgevoerd. Zo is er gekozen voor isolatie van de gevel en het dak (A++), kozijnen met HR++-glas, is het gebouw aardgasvrij, is er een warmtepomp geïnstalleerd en is het volledige gebouw uitgerust met ledverlichting van TRILUX. “Naast energie-efficiëntie, speelde ook design een belangrijke rol”, aldus Kees van der Slik, salesmanager van TRILUX Benelux. “Om het pand een eigentijdse industriële uitstraling te geven, hebben we gekozen voor robuuste decoratieve armaturen met veelal donkere behuizingskleuren. Daarmee is het architectonische karakter van het gebouw absoluut bewaard gebleven.”

 

Van der Slik vervolgt: “In de functionele ruimten, zoals de verkeerszones en kantoren, hebben we functionele armaturen toegepast die passen in het ruimtelijke ontwerp. Op veel plekken in het pand is het bouwkundig plafond zichtbaar, omdat er in het pand onvoldoende verdiepingshoogte aanwezig is voor een verlaagd systeemplafond. Hier zijn wij als verlichtingsproducent dan genoodzaakt te werken met opbouw of gependelde verlichting. Het fijne van dergelijke verlichtingsoplossingen is, dat het sterk bijdraagt aan de karakteristieke industriële uitstraling van het kantoor.” 

Smart Sensoring

“De directie van DWA heeft bewust gekozen om van het pand een ‘smart building’ te maken”, zo gaat van der Slik verder. “Hiermee krijgen medewerkers individuele controle over klimaat, licht en zonwering. Op stramien- en ruimteniveau is de installatietechniek hiervoor ingeregeld door DWA. Met behulp van smart sensoring wordt gemeten op negen comfortstatistieken, waaronder temperatuur, luchtkwaliteit, luchtvochtigheid, geluid en licht. Op die manier kun je een werkplek opzoeken waar het geluid minimaal is, of een vergaderruimte vrij is.”

Het resultaat is een aantrekkelijk nieuwe werkplek voor DWA. “Het pand heeft lang leeggestaan. Het was sterk verouderd, met smalle benauwende gangen, sombere werkruimten en lage plafonds. Als je ziet wat hier nu is gerealiseerd, dan kan DWA trots zijn op deze metamorfose. Deze opzet, dat is eigenlijk nog het leukste, is ook toepasbaar voor andere kantoorpanden uit de jaren ’60 / ’70. Binnen heeft het pand een compleet nieuwe look-and-feel, terwijl het karakter van het pand intact is gebleven. Een schitterende realisatie!”