Resultaat: 63 procent energiebesparing

Als spoorknooppunt is Olten in Zwitserland sinds midden de 19e eeuw een begrip. Met zo'n 80.000 passagiers per dag is het een van de belangrijkste overstapstations van het land. Dat alles vlot verloopt, is mede te danken aan de in 2014 gebouwde opslaghal, waar een voorraad wordt gehouden van vooral draaistellen, wiel- en remschijven en reserveonderdelen die veel plaats innemen. 

Voor de betrouwbare en verblindingsvrije verlichting van het zware materieel zorgt een ledinstallatie van TRILUX, die het energieverbruik meteen ook 63 procent "lichter maakt" dan een traditionele verlichtingsinstallatie. Volgens de oorspronkelijke plannen van 2011 zou er een traditionele verlichtingsinstallatie komen.

"De ledtechnologie leek ons toen nog niet voldoende uitgerijpt – maar in de daaropvolgende jaren werd zeer grote vooruitgang geboekt", legt André Aeschbacher, projectleider van de Schweizerische Bundesbahnen (SBB), uit. Daarom werd tijdens de bouwfase, in het kader van het continue verbeteringsproces, besloten te gaan voor ledverlichting.

De keuze viel op de door TRILUX aangeboden verlichtingsoplossing met de robuuste ledvlakstraler Mirona met diep-brede lichtverdeling. Om de daglichtinval door de bovenlichten optimaal ten nutte te maken, werd er een daglichtafhankelijke regeling gekoppeld aan de dimbare armaturen. Speciale sensoren meten de verlichtingssterkte en regelen het kunstlicht bij op exact de juiste sterkte om het gewenste

verlichtingsniveau te bereiken. Het lichtmanagementsysteem vergroot de energie-efficiëntie van de installatie nogmaals met zo'n dertig procent. In totaal bespaart de SBB 63 procent van de energiekosten door te kiezen voor een ledinstallatie in plaats van een traditionele verlichting.

"Wij boden de SBB een verlichtingsinstallatie die in vergelijking met de concurrentie met minder armaturen dezelfde verlichtingswaarden opleverde. De iets hogere armatuurprijs werd gecompenseerd door het duidelijk lagere energieverbruik: de Mirona LED verbruikt veertig procent minder energie dan het ledmodel van de concurrent", onderstreept Markus Elmer, bedrijfsleider van TRILUX in Zwitserland.

Dat loont zich al snel. In amper vijf jaar zal de installatie terugverdiend zijn. Bovendien wordt jaarlijks meer dan vijf ton koolstofdioxide-uitstoot bespaard. Naast de hoge efficiëntie spreken ook de eenvoudige montage, de onderhoudsvriendelijkheid en een levensduur van zo'n 100.000 bedrijfsuren voor de Mirona LED. "De onderhoudskosten zullen duidelijk lager liggen", stelt André Aeschbacher, projectleider van de SBB, overtuigd. Ook in dat opzicht biedt de overschakeling op leds dus voordelen.