Ons eerste Roparun avontuur zit erop, we hebben het geflikt! Team LEDsFoundation - bestaande uit collega’s van TRILUX en Quadrant4 - hebben in ruim 48 uur in estafette-vorm hardgelopen van Parijs naar Rotterdam: Roparun 2019. We hebben 535 kilome-ters afgezien, gepresteerd, samengewerkt, maar vooral veel gelachen en genoten. Dat alles bij elkaar geeft – ondanks het weinige slapen – ontzettend veel energie.

ProSafety is een bedrijf dat al meer dan dertig jaar in de distributie van werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen werkt. Voor de nieuwbouw in Nivelles (België) werd Aurélie Piette, architect van architectenbureau Helium 3 ingeschakeld. Het pand biedt naast showroomruimte ook ruimte voor opslag en kantoor. TRILUX werd ingeschakeld voor het lichtplan.

 
Fotografie: Valentin Bianchi

In de luchtvaart worden geen compromissen gesloten. Veiligheid staat voorop, alles moet tot in detail kloppen. En dit geldt  niet alleen voor de vliegtuigen, maar ook voor de gebouwen van het Zwitserse militaire vliegveld in Emmen (voor de oplettende Nederlanders: ja ook daar kennen ze de plaats Emmen). Dit vliegveld leidt de Zwitserse luchtmachtpiloten op voor straaljagers en propellervliegtuigen. Het werd hoog tijd om de hangarverlichting te renoveren. Dit project bleek een precisielanding met een hoge tijdsdruk, de nieuwe LED-systemen moesten namelijk binnen drie weken geleverd en geïnstalleerd zijn. 

Twintig jaar geleden flikte adviesbureau DWA ‘het kunstje’ al eens. Het eigen kantoor (nieuwbouw) werd destijds het meest duurzame kantoor van Nederland. Nu, na twintig jaar, werd het tijd voor een nieuwe duurzame doorbraak. Het oog van DWA viel op een bestaand kantoor uit de jaren ’60 / ’70. Ook hier is een stevige duurzaamheidsstempel gedrukt, door een kantoor te ontwikkelen met een minimale energievraag en hoog gebruikerscomfort. 

Als Duits familiebedrijf voelt TRILUX zich gedwongen om zorg te dragen voor volgende generaties. Daarbij is duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) al jaren een integraal onderdeel van de organisatie. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de carbon footprint, waarmee TRILUX haar ambities inzichtelijk maakt én kracht bij zet richting een duurzame organisatie. Nu presenteert de Benelux organisatie haar Carbon Footprint over het jaar 2019, met mooie resultaten.


Willem Dammers, Managing Director TRILUX Benelux is tevreden over de behaalde resultaten in 2019. “Er is bij de Carbon Footprint analyse in 2019 een sterke reductie te zien van de CO2-impact”, zo begin Dammers. “Deze reductie is voornamelijk toe te schrijven aan onze verhuizing naar de nieuwe locatie in Amersfoort. Omdat we hier verwarmen met warmtepompen, verbruiken ‘we’ alleen gas voor de verwarming van de algemene ruimten. Hiervoor worden wij op basis van onze gehuurde vierkante meters belast vanuit de verhuurder.”

Goede doel

Onze uitdaging was gigantisch. Maar onvergelijkbaar met de nog veel zwaardere opgave waar veel mensen met kanker voor staan. Dat maakt het een nog groter genoegen om je vol overgave in te zetten voor de diverse goede doelen en initiatieven die gesteund worden door Roparun. We hebben ruim € 9.700,- opgehaald, een bedrag dat de komende dagen nog ver-der op zal lopen. Alle supporters, donateurs en sponsoren bedankt!

Diverse functies

“Het pand heeft diverse functies. Deze ruimtes hebben verschillende eisen en wensen met betrekking tot de verlichting”, begint Philippe Lefebvre, Sales Manager TRILUX België. “Zo wil je in de showroom doelgericht verlichten en de aandacht op de producten vestigen. Dat hebben we gedaan met behulp van onze E-line LED lichtlijnen in combinatie met retail spots. Om de bezoekers hartelijk welkom te heten, hebben we de entree voorzien van deco-ratieve armaturen. Deze zorgen voor aangenaam vlak en homogeen licht en scheppen een warme ontvangstsfeer.”

Snel en overtuigend

Beat Dörig, projectleider bij TRILUX, verteld dat er specifiek aan drie eisen voldaan moest worden om de oude HIT-verlichting van de beide werkplaatsen en hangars om te vormen tot moderne LED-systemen: "Energiebesparing, snelle levering en installatie en daarbij een bewijs van de referenties. We konden aan alles voldoen, tot grote tevredenheid van de Zwitserse Luchtmacht en de installateur." Toni Zemp, van Elektroplanung Zemp AG, ondervond dat TRILUX een effectieve samenwerkingspartner was: "Het grootste vraagteken was de beschikbaarheid van de LED highbays. TRILUX kon de armaturen in een zeer korte tijd leveren. Sommige onderdelen werden zelfs afzonderlijk van elkaar ingevlogen, een topservice! Alle processen waren soepel en betrouwbaar."

Diverse duurzame maatregelen

Om het pand zo energiezuinig te krijgen, zijn er diverse maatregelen doorgevoerd. Zo is er gekozen voor isolatie van de gevel en het dak (A++), kozijnen met HR++-glas, is het gebouw aardgasvrij, is er een warmtepomp geïnstalleerd en is het volledige gebouw uitgerust met ledverlichting van TRILUX. “Naast energie-efficiëntie, speelde ook design een belangrijke rol”, aldus Kees van der Slik, salesmanager van TRILUX Benelux. “Om het pand een eigentijdse industriële uitstraling te geven, hebben we gekozen voor robuuste decoratieve armaturen met veelal donkere behuizingskleuren. Daarmee is het architectonische karakter van het gebouw absoluut bewaard gebleven.”

Minder papiergebruik

“Daarnaast zien we ook een sterke daling in onze CO2 footprint door onze overstap naar een paperless-office”, gaat Dammers verder. “In de praktijk betekent dit minder inkoop van materialen, maar daarnaast ook minder printen en daarmee minder papierafval. Zo is er in 2019 geen geen vertrouwelijke papierstroom meer aangeleverd aan verwerkers. Ditzelfde beeld zien wij terug in onze marketinginspanningen. Daarbij beperken wij al geruime tijd ons aanbod geprinte brochures en flyers tot een minimum. Daarbij stijgt ons digitale aanbod, met bijvoorbeeld onze website, social media kanalen en ons klantenportaal TRILUX One.”

Teamprestatie

De hardlopers staan vaak in het middelpunt van de belangstelling. Maar de prestaties die geleverd zijn door de overige teamleden mogen zeker niet worden vergeten. Roparun is een échte teamprestatie! De navigators op de fiets, die enkele flinke ‘klimmetjes’ hebben moeten bedwingen. De bestuurders en navigators in de teambussen, die geconcentreerd moeten blijven rijden en veilige wisselpunten voor de lopers moeten zien te vinden. De masseurs en fysio, die heel wat zware kuiten uit hebben moeten masseren. En zeker ook de mensen op het basiskamp die zorgden voor een goede slaapplek, voldoende eten en drinken en de nodige grappige opbeurende momenten.

Beeldschermwerk

Lefebvre vervolgt: “In de kantoren spelen efficiëntie en verblindingsbeperking een grote rol. Daarbij had de architect een bijzonder plafond in gedachten, waar onze armaturen precies op moesten aansluiten. We hebben in de kantoorzone gekozen voor onze Solvan Flow LED, die naast energie-efficiënt ook een verblindingsbeperking van UGR<19 heeft en naadloos aansluit in het designplafond. In de grote opslagruimte hebben we gekozen voor efficiënte en effectieve lichtlijnverlichting met wederom onze E-line LED. Zowel de eindklant, architect als installateur zijn tevreden met het schitterende eindresultaat.”

Robuust en effectief

Omdat de meeste hangars in alle weersomstandigheden open zijn, moesten de armaturen een hoge mate van bescherming hebben. Dörig vertelt verder: "De Mirona LED highbay met beschermklasse IP65 geeft de Zwitserse luchtmacht alle veiligheid die zij nodig hebben. De armaturen zijn aan de zijkant van de plafonds gemonteerd en werpen zacht verblindingsvrij licht bij hoge stroompakketten tot 40.000 lumen. Dit zorgt voor een optimaal visueel comfort. Met ruim 600 lux op de vloer en vliegtuigen, zijn de hangers ideaal verlicht voor de veeleisende onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Het energieverbruik is ten opzichte van het verleden met ruim twee derde gedaald."

 

Van der Slik vervolgt: “In de functionele ruimten, zoals de verkeerszones en kantoren, hebben we functionele armaturen toegepast die passen in het ruimtelijke ontwerp. Op veel plekken in het pand is het bouwkundig plafond zichtbaar, omdat er in het pand onvoldoende verdiepingshoogte aanwezig is voor een verlaagd systeemplafond. Hier zijn wij als verlichtingsproducent dan genoodzaakt te werken met opbouw of gependelde verlichting. Het fijne van dergelijke verlichtingsoplossingen is, dat het sterk bijdraagt aan de karakteristieke industriële uitstraling van het kantoor.” 

Enkele cijfers

  • Het gasverbruik was in 2019 ruim 1.038 m3 lager dan het referentiejaar 2014, vergelijkbaar met een absolute reductie van 4,7% op het gasverbruik;
  • De totale emissie als gevolg van mobiliteit daalde in vergelijking met 2014 van 270,0 ton CO2 naar 235,4 ton CO2 in 2019, een reductie van 12,8% ten opzichte van 2014 en ruim 9% ten opzichte van 2018;
  • Bij vergelijking van de totale emissies daalden zowel de absolute emissie als genormaliseerd aan het aantal FTE verder: de totale (absolute) emissies waren in 2019 24,4% lager, genormaliseerd naar het aantal FTE bedroeg de reductie 31,4%.

“Maar we kijken ook graag vooruit”, gaat Dammers verder. “Als we een nieuwe stip op de horizon zetten, hebben we voor 2025 natuurlijk nieuwe ambities geformuleerd. Of eigenlijk meerdere ambities. De eerste ambitie is geformuleerd door de management board, namens de gehele TRILUX Group, om in 2025 volledig CO2-neutraal te zijn, zonder greenwashing.

Vanuit de Beneluxorganisatie willen wij graag focussen op meer én meer circulaire projecten. Inmiddels hebben wij de eerste circulaire projecten succeasvol uitgevoerd. In 2025 is het onze ambitie om 25% van onze projecten op een circulaire manier te vermarkten. Dat betekent dat we producten na afloop van een contract weer terugnemen in ons productieproces om deze te re-usen, re-furbishen of te re-cyclen.” 


Bekijk carbon footprint 2020

Lees meer over onze duurzaamheidsaanpak

Support

Uiteindelijk hebben we het gedaan. Met het complete team, maar ook met de support van de thuisblijvers en enthousiaste volgers van ons team. Ook de support die we uit die hoek kregen werkte opzwepend. Het helpt om de loodzware momenten door te komen en doet je nog in-tenser beseffen dat je met iets bijzonders bezig bent.

Smart Sensoring

“De directie van DWA heeft bewust gekozen om van het pand een ‘smart building’ te maken”, zo gaat van der Slik verder. “Hiermee krijgen medewerkers individuele controle over klimaat, licht en zonwering. Op stramien- en ruimteniveau is de installatietechniek hiervoor ingeregeld door DWA. Met behulp van smart sensoring wordt gemeten op negen comfortstatistieken, waaronder temperatuur, luchtkwaliteit, luchtvochtigheid, geluid en licht. Op die manier kun je een werkplek opzoeken waar het geluid minimaal is, of een vergaderruimte vrij is.”

Het resultaat is een aantrekkelijk nieuwe werkplek voor DWA. “Het pand heeft lang leeggestaan. Het was sterk verouderd, met smalle benauwende gangen, sombere werkruimten en lage plafonds. Als je ziet wat hier nu is gerealiseerd, dan kan DWA trots zijn op deze metamorfose. Deze opzet, dat is eigenlijk nog het leukste, is ook toepasbaar voor andere kantoorpanden uit de jaren ’60 / ’70. Binnen heeft het pand een compleet nieuwe look-and-feel, terwijl het karakter van het pand intact is gebleven. Een schitterende realisatie!”