TRILUX Scandinavia begeleidt milieuvriendelijke bouwprojecten

Aardolie, waterkracht, windenergie – Noorwegen kan bouwen op een benijdenswaardige mix van energieressources. 

Het Noorse koninkrijk is bijvoorbeeld het enige land ter wereld dat bijna zijn hele energiebehoefte dekt met waterkracht. Maar niet alleen de stroomwinning is 'groen', ook het duurzaam bouwen volgens strenge milieunormen speelt een steeds belangrijker rol.

Een trend die TRILUX Scandinavia intensief begeleidt met haar lichtoplossingen. In Noorwegen staan vooral twee labels sterk in de focus: het Britse BREEAM en de Duitse passiefhuisnorm. Terwijl het eerste een puntensysteem is dat de milieu-invloed van een gebouw beschrijft, is het concept 'passiefhuis' gericht op de energie-efficiëntie.

"BREEAM is een goed instap, maar veel bouwheren tenderen naar de passiefhuisnorm die veel specifieker is voor onze sector", aldus de toelichting van Pål Frigstad, directeur van TRILUX Scandinavia. De passiefhuisnorm geldt als streng en uitermate kostenefficiënt.

Het complete energieverbruik van een gebouw is aan banden gelegd – dus ook de verlichtingsinstallatie. In kantoorcomplexen ligt de energiebehoefte van armaturensystemen per vierkante meter bij 12,5 kilowattuur per jaar.

Bij scholen is dat zelfs nog minder: net tien kilowattuur. Om deze sterk begrensde doelstellingen te bereiken, moeten in alle gebouwbereiken topprestaties worden geleverd op het gebied van energie-efficiëntie. Bij het licht zijn ledsystemen het absolute non plus ultra. In verbinding met een modern lichtmanagementsysteem kunnen zij tot 80 procent energie besparen.

"TRILUX heeft al de meest uiteenlopende passiefhuis- en BREEAM-projecten met succes begeleid", bericht Pål Frigstad. Het eerste bouwproject met BREEAM-certificaat in heel Noorwegen is het Stavanger Business Park dat in het zuidwesten van het land is ontstaan.

Op het 10.000 vierkante meter grote kantorencomplex kon de milieubalans van het kantorenpark met behulp van TRILUX aanzienlijk verbeterd worden. Ook in Oslo heeft de specialist voor professionele verlichtingsoplossingen twee bouwheren terzijde gestaan bij de realisatie van hun laagenergieprojecten.

Resultaat: de BREEAM-certificering werd afgesloten met de beoordeling 'uitstekend'. Er heerst grote bedrijvigheid in de gesaneerde Senja-school in het noorden van Noorwegen die werd omgebouwd volgens de passiefhuisnorm. Naast de vermindering van de milieubelastingen hebben de TRILUX-lichtoplossingen ook het zichtcomfort aanzienlijk

verbeterd. De leerlingen kunnen nu beter leren en presteren. Daarmee zorgt licht voor 'knappe koppen'. "De experts van TRILUX Scandinavia overtuigen de markt al meer dan 20 jaar met geavanceerde lichtplanningen en creatieve designconcepten", verklaart Pål Frigstad niet zonder trots.

Innovatieve en eenvoudig te gebruiken lichtoplossingen zijn verkrijgbaar voor allerlei toepassingsgebieden. Of het nu gaat om scholen, kleuterscholen, winkelcentra of kantoorgebouwen: de merkboodschap van TRILUX 'Simplify Your Light' sluit ook perfect aan bij 'groene' bouwprojecten.

Kort & bondig

  1. BREEAM en passiefhuis:
    Zowel de Britse BREEAM-certificering als de Duitse passiefhuisnorm zijn populaire 'groene' bouwstandaards. Zij vullen elkaar aan: een passiefhuis kan ook volgens BREEAM-norm gecertificeerd worden.
    BREEAM is een duurzaamheidsconcept dat als eerste werd ontwikkeld in Groot-Brittannië. Met dit puntensysteem kan de milieubalans van een gebouw worden aangegeven.
    Passiefhuizen hebben vanwege hun goede warmte-isolatie in de regel geen klassieke gebouwverwarming nodig. De Duitse norm schrijft voor dat een gebouw niet meer dan 15 kilowattuur per vierkante meter en jaar mag verbruiken.
  2. TRILUX passiefhuis- en BREEAM-projecten
    Stavanger Business Park/ Sandtuveien 70/ Nydalsveien 33/ Marienlyst school/ Depotgata/ Byfjordparken/ Senja school