Het verlichtingsconcept is even veelzijdig als het multifunctionele stadion in Biel zelf

De Tissot Arena in Biel is enig in haar soort in Zwitserland. Het gaat om een 85.600 vierkante meter grote multifunctionele hal met een voetbalstadion, een ijshockeyarena en een curlinghal. De nieuwbouw voldoet aan alle eisen die de Super League (de hoogste speelklasse in het Zwitserse voetbal) en de NLA (de hoogste ijshockeyliga) opleggen. Ook voor de lichtplanning van het nieuwbouwproject, dat op alle gebieden aan de strengste eisen voldoet, heeft men een beroep gedaan op specialisten ter zake. TRILUX ontwikkelde een lichtconcept dat zich onderscheidt door vermogen, lichtcomfort en flexibiliteit.
 

De Tissot Arena omvat onder andere vier trainingsvoetbalvelden buiten, waarvan drie met kunstgras. Daarnaast bevindt zich het voetbalstadion met natuurlijk gras, dat plaats biedt aan 10.000 toeschouwers. "Direct onder het stadion bevindt zich een shoppingcenter, daarnaast een ijshockeystadion en een curlingarena met zes rinks", aldus Markus Elmer, bedrijfsleider van TRILUX Zwitserland. Restaurants, bars, viploges en ondergrondse parkeerplaatsen behoren eveneens tot de Tissot Arena, die een totale oppervlakte van twaalf voetbalvelden beslaat.

Het is de thuisbasis van ijshockeyclub EHC Biel, die op het hoogste niveau in de nationale liga speelt. Wanneer het team het ijs betreedt, houdt niets meer de toeschouwers op hun plaatsen. 

De wedstrijden worden vergezeld van vuurshows en projecties op vier grote schermen. De stadionbeheerder kan de verlichting aansturen via een tablet. De halverlichting kan worden ingesteld op 200 tot 1000 lux in vier trappen.

"De armaturen worden weergegeven op het touchpad en de gebouwbeheerder kan zien welke er in gebruik zijn", verklaart Markus Elmer.

De Aragon-opbouwarmaturen in de curlinghal hebben beschermklasse IP66 en zijn dus stofdicht en bestand tegen sterke waterstralen. Kortom, ze kunnen tegen een stootje. Er is een normconforme verlichtingssterkte geïnstalleerd om de best mogelijke beeldkwaliteit te garanderen bij HDTV-opnamen, ook bij weergave in slow motion.

62 Polaron LED-armaturen verlichten de vipbar en het restaurant. Ze hangen af van donkere plafonds in industriële stijl. De pendelarmaturen overtuigen niet alleen door hun tijdloos design, maar ook door een levensduur van 50.000 bedrijfsuren.
Bovendien zijn ze digitaal dimbaar met een DALI-voorschakelapparaat. In Club 39 kunnen de vips Chinees fonduen in een bijzondere sfeer, terwijl ze hun blik op het ijs gericht houden. 

Aan de verlichting boven de ijshockeybaan, in het voetbalstadion, worden vergelijkbaar strenge eisen gesteld. "De UEFA en de FIFA schrijven horizontale en verticale lichtsterkten voor. Daarom werden de lichtplanning en de nodige berekeningen overgelaten aan TRILUX", legt Markus Elmer uit. Een normconforme verlichting is niet alleen beter voor de toeschouwers in het stadion, maar ook nodig opdat de kijkers thuis het spannende spelverloop goed zouden kunnen volgen.

Betrokken partijen

  • Bouwheer
    Tissot Arena (Stades de Biennes) Biel, Zwitserland
    www.tissotarena.ch
  • Project
    85.600 vierkante meter nieuwbouw IJshal, curlinghal, voetbalstadion, vier buitenterreinen, vipzone    
  • TRILUX-Series
    Polaron IQ LED
    Maxilux
    Estadia
    Raptor
    Kronos
    Aragon