In opdracht van ontwikkelaar DOKVAST is door hoofdaannemer Heembouw in zeer korte tijd het European Distribution Centre (EDC) voor Rhenus Logistics opgeleverd. TRILUX tekende als totaalaannemer voor de verlichting. Het project kent vier belangrijke pijlers: duurzaamheid, intelligentie, flexibiliteit en services. Hierbij kwamen de producten en diensten van TRILUX als beste uit de bus. De verlichtingsinstallatie is Powered by LiveLink Premium: een intelligent lichtmanagementsysteem.

INTELLIGENTIE

Het EDC New Logic VI hangt vol met sensoren. Deze monitoren afzonderlijke ruimten en leg-gen op deelniveau data vast, die worden gekoppeld in de Building Dashboard-app Docccontrol van DOKVAST. In dit zelf ontwikkelde gebouwbeheerssysteem kunnen realtime energiege-bruik, aanwezigheid en onderhoudsbehoeften worden afgelezen. De ‘grid’ voor deze intelligen-tie wordt gevormd door de lichtlijnen, in combinatie met uitgekiend sensorplan. Ieder lichtpunt heeft een ingebouwde intelligente driver die individueel de energieconsumptie en onderhouds-behoefte vastlegt. Het geheel wordt aangedreven door het lichtmanagementsysteem LiveLink Premium. De verzamelde data wordt getoond in de eerder genoemde Building Dashboard-app Docccontrol van DOKVAST.

In onderstaande video vertelt Willem Dammers, managing director van TRILUX over de gerea-liseerde intelligente oplossing voor het distributiecentrum.

DUURZAAMHEID

Ontwikkelaar DOKVAST realiseert 'toekomstvast' logistiek vastgoed met een zo hoog mogelijke BREEAM-score. De ambities voor New Logic VI lagen met BREEAM ‘Outstanding’ op een ontzettend hoog niveau. Met deze score behoort het EDC New Logic VI ook nog eens tot de vijf duurzaamste logistieke centra van Nederland. De basis van de TRILUX-oplossing bestaat uit kwalitatief hoogwaardige, efficiënte led-lichtlijnen voor logistieke hallen, aangestuurd door LiveLink Premium, een op maat en klantbehoefte ontworpen lichtmanagementsysteem. De energiebehoefte van de installatie is daarmee tot een minimum beperkt. Het kunstlicht brandt alleen bij onvoldoende daglicht en bij aanwezigheid van medewerkers of heftrucks. Deze oplossing scoort goed in BREEAM. TRILUX verzorgde tevens de lichtplanning en lichtmetingen op locatie voor de BREEAM-bewijslast.

In onderstaande video vertelt Jos Klanderman, managing director van Dokvast over de samenwerking met TRILUX en de gerealiseerde totaaloplossing.

FLEXIBILITEIT

Een toekomstbestendig pand in de logistiek moet uiteraard flexibel te gebruiken zijn. Mocht de huurder door een verandering in het gebruik nieuwe wensen krijgen, dan moet het gebouw hierop voorbereid zijn. Met dit uitgangspunt is het EDC New Logic VI ontworpen en gebouwd. De verlichtingsinstallatie is klaar voor de toekomst. Door het vermogen van de installatie te 'overdimensioneren', kan de klant de gewenste lichtsterkte naar wens instellen. Mocht er op een bepaald moment meer licht nodig zijn door een verandering van de functionaliteit van werkplekken, dan is dit voorzien. Door de hoge lichtopbrengst ervaren de medewerkers een hoger visueel comfort in de hal. Als het systeem op vol vermogen draait, lijkt het kunstlicht binnen op daglicht.