Logistieke partner Topbrands verzorgt de fijndistributie voor derden. De artikelen van meerdere (grote) retailketens worden vanuit heel Europa bij Topbrands verzameld om vervolgens binnen Nederland te verspreiden. In haar vestigingen in Aduard en Kolham maakt Topbrands gebruik van TRILUX C-line LED lichtlijn verlichting. De eerste levering van de lijnverlichting voor de eerste productiehal was een groot succes. Zelfs zo’n succes dat er in beiden vestigingen en via twee installateurs nog eens meerdere hallen werden uitgelicht.

 

Aanvulling op aanvulling

De vestiging in Aduard is in samenwerking met Green Logistics overgenomen. Richard Westerhof, Sales Manager bij TRILUX vertelt: “In eerste instantie raakte ik in gesprek met Green Logistics via de Technische Unie, één van onze distributeurs. Johan de Graaf (lichtspecialist) van de Technische Unie had een voorstel uitgewerkt waar Green Logistics erg tevreden over was en graag nog meer informatie en mogelijkheden van wilde weten”. Het ging destijds om een lichtplan voor de verpakkingsafdeling.

Al gauw werd duidelijk dat de opdracht groter werd dan in eerste instantie verwacht. Na een succesvolle installatie op de verpakkingsafdeling volgden namelijk ook de logistieke hallen die hierachter zaten. “Omdat de opdracht sterk uitbreidde ben ik richting Groningen gereden voor een lichtmeting en bespreking over het aantal kilometers aan lichtlijn. Met die informatie konden wij gaan rekenen, tekenen en een offerte uitwerken. Na een succesvolle installatie in Aduard wenste Topbrands dezelfde verlichting in haar vestiging in Kolham. Ook hier zijn we gestart met één hal en mochten we na een geslaagde installatie meer dan 12 kilometer aan C-line lijnverlichting leveren voor uiteindelijk alle vijf hallen”, legt Richard uit.

 

De kenmerkende hoge stellingen voor distributiecentra zien we ook terug bij Topbrands, met precies in het midden van de gangpaden de TRILUX lichtlijn verlichting.

Nieuwe samenwerkingen

De destijds nog niet met TRILUX-verlichting bekende Bernard Bakker, mede-eigenaar van TSO Veen & Bakker, werd gevraagd om de verlichting in de vestiging in Aduard te monteren. Na een aantal installatie technische punten met elkaar te hebben afgestemd verliep de montage zoals verwacht. Bernard: “Het bekabelen, monteren en inrichten konden we qua tijdsindicatie goed inschatten. De aansluiting van de verlichting was wat lastiger, aangezien we dat nog niet eerder gedaan hadden. Door de ondersteuning en uitleg van Richard, lukte het goed om de verlichting DALI dimbaar in te richten met voor ieder armatuur een eigen IP-adres”.

 

De monteurs van Leijdsman Installaties monteerden onder aansturing van projectleider Dirk Dalstra de TRILUX verlichting in Kolham. Dirk: “De verlichting die er hing was duidelijk aan vervanging toe. Om naast duurzame verlichting ook een stap in de aansturing van de armaturen te maken, wenste Topbrands intelligente verlichting te plaatsen. De TRILUX verlichting die al in de vestiging in Aduard hing had de voorkeur, zo ontstond de vraag of dit ook in Kolham mogelijk was”. Na contact te hebben gelegd met TRILUX werd er een lichtplan uitgewerkt en is er gestart met het uitlichten van hal A tot en met C. Zodra de huurders uit hal D en E waren vertrokken en de hallen door Topbrands waren ingericht, werd ook daar een lichtplan voor opgesteld en stond de monteurs van Leijdsman opnieuw een mooie installatieklus te wachten.

Montage van de TRILUX lichtlijnen op grote hoogte gebeurd doorgaans met hoogwerkers. In dit geval door de monteurs van Leijdsman, maar wist u dat TRILUX de montage van lichtlijnen ook compleet voor u kan verzorgen? 

Investeren in duurzame, intelligente LED verlichting

De geleverde C-line LED lijnverlichting heeft een optimaal lichtrendement, perfecte lichtbeleving en is daardoor erg geschikt voor logistiek gebruik. Richard Westerhof: “Door deze toepassing voldoet Topbrands aan de gestelde lichtnorm, maar is de verlichting ook nog eens erg prettig voor de eindgebruiker. Bovendien hebben we ieder gangpad voorzien van LiveLink lichtsturing in de vorm van bewegingssensoren en een tijdsinstelling, dat is de intelligente verlichting waar Dirk op doelt”. Naast deze innovatieve lichtsturingssoftware is er decentrale noodverlichting geleverd in de vorm van een accu voor een aantal armaturen in de expeditie ruimte. De toegepaste bewegingssensoren zorgen ervoor dat er geen noodverlichting nodig is in ieder gangpad.

Door gebruik te maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) werd de vervanging van alle armaturen financieel erg aantrekkelijk voor Topbrands. “De uitleg die Richard hierover al in het offerte traject gaf en het feit dat Topbrands hier aanspraak op kon maken, leverde toch een netto verschil van zo’n 20 procent op”, aldus Bernard Bakker.

Geen stilstaande plannen

Ook na de levering van vele kilometers aan C-line LED lijnverlichting bleef het contact tussen de partijen behouden. “Na montage en installatie ontstonden er vanuit Topbrands nieuwe wensen die door een bug in onze LiveLink lichtsturingssoftware nog niet mogelijk waren. Op het moment dat we dat constateerden hebben wij daar direct over gecommuniceerd en aangegeven dat we daar aan zouden gaan werken. Zodra dat klaar is, zorgen we alsnog voor een upgrade van de software”, aldus Richard.

Hij vervolgt: “Ons nauwe contact zorgt ervoor dat Topbrands steeds bewuster bezig is met het monitoren van het energieverbruik van haar panden. Zij zijn erg tevreden over hoe de verlichting en de sensoren werken en zijn gemotiveerd om hier nog meer uit te halen. Ze kunnen nu inzien welke winst er wordt behaald en kunnen dit ook richting hun opdrachtgevers als maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) verwoorden. Na het monteren van de C-line lijnverlichting hebben wij ook nog buitenverlichting mogen leveren. Van masten voor op het parkeerterrein, verlichting in en rondom het pand en op het dock level. En ze gaan door, want begin dit jaar ontving ik nog weer een nieuwe opdracht voor een extra ruimte in Aduard!”.

De TRILUX lichtlijnen kenmerken zich door de uitstekende product- en lichtkwaliteit, energie-efficiëntie en het installatiegemak. 

Tevreden installateurs

Naast Topbrands kijken ook beide installateurs terug op een geslaagd project. Dirk Dalstra (Leijdsman Installaties): “Topbrands is qua lichtniveau er zeker drie keer op voorruit gegaan. De techniek werkt goed, de materialen zien er goed uit en ik hoor van iedereen enkel lof! Onze monteurs hoor ik geregeld klagen, maar ook van hen heb ik weinig klachten gehoord”. Ook Bernard Bakker (TSO Veen & Bakker) is erg tevreden: “Binnen de LED verlichtingsbranche zijn ontzettend veel aanbieders en tussenpartijen actief. Wij zochten naar een goede verhouding in kwaliteit, prijs en lichtopbrengst en hebben dat in de armaturen van TRILUX gevonden”.

Op locatie in de hal van Topbrands de laatste tekeningen en lichtplannen doornemen voor een juiste installatie

De hallen van Topbrands zijn uitgerust met het LiveLink lichtmanagementsysteem. De ingebruikname verloopt eenvoudig met een app en is verzorgd door de monteurs van Leijdsman. 

Kort & bondig

Eindgebruiker

Topbrands, Aduard en Kolham

Groothandel 

Technische Unie, vestiging Groningen

Installateur 

TSO Veen & Bakker en Leijdsman Installaties

Project

Renovatie van bestaande hallen met TRILUX LED lichtlijn verlichting