Prestigieuze gebouwen over de hele wereld vragen om unieke verlichtingsoplossingen. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de renovatie van het Canadese parlement in Ottawa (Canada), waar gezocht werd naar een technologisch toonaangevende verlichtingsoplossing voor de conferentie- en vergaderruimten in het ‘Westblock’. De verlichting moest niet alleen voldoen aan de hoge technische eisen voor tv-uitzendingen vanuit de vergaderzalen, maar diende - middels een op maat gemaakt ontwerp - ook harmonieus op te gaan in de historische architectuur. Een duidelijk argument voor de uitzonderlijke competenties van TRILUX Architectural. Het project werd uitgevoerd samen met het gerenommeerde New Yorkse lichtontwerpbureau OVI en de architecten van ARCOP.

Het Canadese parlement zetelt in een gigantisch gebouwencomplex op het Parliament Hill in Ottawa. Het ‘Westblock’ is een van de drie gebouwen van het complex en herbergt naast de kantoren voor de parlementariërs ook een afdeling van de parlementaire bibliotheek en de commissiekamers, alsmede de tijdelijke kamer van het Lagerhuis. Bij de verbouwing van de vergaderzalen werd gezocht naar een geschikte, moderne verlichtingsoplossing. In nauw overleg heeft TRILUX Architectural drie speciale armaturen ontwikkeld. Het meest opvallende kenmerk met een hoge herkenningswaarde is een spitse, vierpuntige, stralende ster, die als centraal designelement terug te vinden is in de in- en opbouwplafondarmaturen. Daarnaast is in nauwe samenwerking met de klant een groot aantal bijzondere ontwerp- en technologische eisen gerealiseerd. De speciale armaturen zijn geproduceerd in onze fabriek in Duitsland.

Geschikt voor opnames, geluidsabsorberend en flexibel 

Kijk omhoog en zie de sterrenhemel! De in totaal 100 plafond-inbouwarmaturen in de commissiekamer, met een centraal stralende ster in het midden van de armatuurbehuizing en een lichte indirecte randinstraling, zorgen voor een sfeervolle ambiance en een aangenaam verlichtingsniveau. De armaturen leveren een hoge lichtkwaliteit en flikkeren niet, waardoor ze ‘camera-vriendelijk’ en uitstekend geschikt zijn voor het uitzenden van de bijeenkomsten op tv. Een ander bijzonder kenmerk dat speciaal voor het Canadese parlement werd ontwikkeld: is de in de armaturen verwerkte akoestische wol, die de 'gesprekssfeer' in de vergaderruimte verbetert dankzij geluidsabsorberende eigenschappen. De speciale armaturen zijn daarnaast eenvoudig te onderhouden en uit te wisselen. Ook indrukwekkend: De 92 enorme plafondopbouwarmaturen met een diameter van twee meter, die verdeeld zijn over vier commissiekamers, waarvan sommige zich 13 meter onder de grond bevinden. Hier werd de stralende ster in het ontwerp geïmplementeerd door een plat armatuur te camoufleren. De verlichting in het Parlement wordt aangestuurd via een reeds in het gebouw aanwezige DMX systeem. Daarnaast zorgen meer dan zestig hoogwaardige vloer-inbouwarmaturen bij de entree en in de gangen voor een sfeervolle accentverlichting. Een echte blikvanger is het hoogwaardige bronzen oppervlak van de armatuurbehuizing waarvan de behuizing is afgedicht zonder zichtbare schroeven.

Grote projecten met een lange doorlooptijd

Vanaf de eerste gesprekken tot het gebruiksklare verlichtingssysteem heeft het in totaal vijf jaar geduurd. Zo veranderde het gehele plafondontwerp in de vergaderruimte in de loop van het project, waardoor de verlichting aangepast moest worden aan de nieuwe plafondafmetingen met de gewijzigde uitsparingen. Nu, aan het einde van het project, kunnen we zeggen: Het was het meer dan waard.