TRILUX plaatst 1000 E-Line LED-armaturen in logistiek centrum van Varo. Resultaat: 60 procent energiebesparing

Het logistiek centrum VARO in Lier, België, is de droom van iedere doe-het-zelver. Welk werktuig men ook zoekt, op deze 24.000 vierkante meter vindt men het zeker. Van hieruit vertrekken boormachines, schroefsleutels en heggenscharen naar doe-het-zelfzaken over heel de wereld.

Opdat er geen fouten zouden gebeuren bij het orderpicken, stelt VARO zijn vertrouwen in de nieuwe lichtlijnledarmaturen van TRILUX, die niet alleen verblindingsvrij en betrouwbaar, maar ook uiterst efficiënt hun werk doen. De oude installatie was met opgenomen vermogens van 250 en 400 watt verantwoordelijk voor een groot deel van de energiekosten van de hal. Bij de renovatie van de verlichtingssysteem wenste VARO daarom uitdrukkelijk een oplossing die overtuigt door lichtkwaliteit en energie-efficiëntie. De E-Line LED van TRILUX kon op dat gebied de beste kaarten voorleggen.

Hoge efficiëntie, eenvoudige montage en korte terugverdientijd behoren tot de meest opvallende eigenschappen van dit aanpasbare lichtlijnsysteem. De doorslag voor de beslissing gaf echter in zekere zin een kleurrijk klein speelgoedfiguurtje. "In Herrieden, Duitsland, hebben we een logistiek centrum met soortgelijke verlichtingseisen uitgerust met de E-Line LED", legt TRILUX-bedrijfsleider Willem Dammers uit. "Na een bezoek ter plaatse was men het er bij VARO over eens: de E-line is ook onze verlichtingsoplossing."

Nu verlichten circa 1000 ledarmaturen van het lichtlijnsysteem de gangen, hallen en werkplekken van het logistiek centrum. In de randzones was een verlichtingssterkte van 200 lux gewenst. In de laadzones en terreinen gaat het vermogen tot 350 lux. De werkplekken voor fijn werk worden verlicht met 500 lux. Gezien de plafondhoogte van 12 meter en de afwisseling tussen grotere ruimten en nauwe stellinggangen werd geopteerd voor een combinatie van E-line-armaturen met een diepe lichtverdeling en een diep-brede lichtverdeling. Zo werd een gelijkmatige, verblindingsvrije verlichting gerealiseerd en tegelijkertijd de schaduwvorming tot het minimum beperkt.

De verlichting wordt nog aangevuld door een lichtmanagementsysteem. Bewegingssensors zorgen ervoor dat de armaturen in de magazijnen en de gangen bij aanwezigheid automatisch aangaan. In de laadzone wordt de lichtgroep daglichtafhankelijk gestuurd. Speciale sensoren meten de daglichtinval en regelen het kunstlicht op exact de juiste sterkte om het gewenste verlichtingsniveau te bereiken.

Het lichtmanagementsysteem vergroot de energie-efficiëntie van de E-Line nog. Dat loont zich, zoals Nico de Troyer, after sales bij VARO, beaamt: "Wij zijn extreem tevreden met het resultaat van de verlichtingsoplossing van TRILUX. Onze totale energiekosten zijn gedaald met nagenoeg 60 procent. Dat wil zeggen dat we door de nieuwe verlichting twee derde van ons totale energieverbruik besparen." Extra besparingen worden gerealiseerd door de onderhoudsvriendelijkheid en de lange levensduur van ca. 50.000 bedrijfsuren bij een ongeveer gelijkblijvende hoge lichtopbrengst.

Ook de lichtkwaliteit ging er duidelijk op vooruit door de renovatie. "We hebben veel positieve feedback gekregen van het personeel. Het ledlicht van de E-Line wordt ervaren als aangenaam natuurlijk. De gelijkmatige en verblindingsvrije verlichting van alle werkzones draagt bij tot een duidelijk verhoogd visueel comfort", zo vat TRILUX-bedrijfsleider Willem Dammers de balans van de omschakeling naar een meer helder, natuurlijk lichtniveau samen.