IJssport is zeer veelzijdige sporttak. De eisen die gesteld worden aan de verlichting verschillen sterk naargelang het gaat om ijshockey, hardrijden op de schaats, kunstschaatsen of recreatief gebruik van het ijsoppervlak. 

De verlichtingsinstallatie moet daarom afgestemd worden op de eisen van de meest veeleisende ijssporttak. In hallen met veel gebruiksuren voor recreatiesport zijn ledstralers tegenwoordig de beste keuze om een zuinig gebruik te garanderen. Dit geldt ook voor trainingen en wedstrijden in kleinere hallen met een matig verlichtingsniveau.

Voor wedstrijden in grote hallen zijn krachtige ontladingslampen daarentegen nog steeds de aanbevolen oplossing. Alleen deze technologie kan de hoge lichtstroom leveren die nodig is om de voor televisie-uitzendingen vereiste lichtsterkten te halen. IJshockey is een sport met snelle bewegingen en permanent wisselende kijkrichtingen. Van de spelers wordt opperste concentratie vereist.

Ook de toeschouwers hebben nood aan een hoogwaardige verlichting om de snelle, kleine zwarte puck te kunnen volgen, te meer daar deze zich vaak verschuilt in de 'nevel' van het opgeslagen ijs. Hardrijden op de schaats en kunstschaatsen vereisen min of meer dezelfde lichtomstandigheden. In sommige regio's is curling (klootschieten

op het ijs) meer dan alleen een volkssport. Doelzones moeten beter verlicht worden. Bij curling betekent dit met 300 lux (house) tegenover 200 lux voor het speelveld (rink). Dit wordt bereikt door de armaturen dichter bij elkaar te plaatsen of armaturen met een hogere lichtstroom te installeren. De keuze van de armatuuropstelling en met name de beoordeling van de gereflecteerde verblinding op het spiegelgladde ijs vormen een in aanmerking te nemen probleem.

Licht en schaduw, bijvoorbeeld door de beschermende banden aan de rand van het speelveld, veranderen al snel na het begin van het spel, doordat de hoogglans aanzienlijk afneemt door afslijting van het ijsoppervlak. Toch moet de verticale verlichtingssterkte op de banden circa 30 % van de horizontale verlichtingssterkte van het ijsoppervlak bedragen. Boven de banden zijn doorzichtige kunststof wanden aangebracht om de toeschouwers te beschermen tegen de vliegende pucks. Om een goede doorkijk te garanderen, mag de verlichting geen reflecties genereren op deze wanden.