Flexibele structuren

Onze wereld verandert. Er zijn tal van invloeden: mobiliteit, digitalisering, netwerkvorming en globalisering, demografische verandering, individualiteit en work-life-balance. Daaraan oriënteren we ons en passen we ons aan. En hoe zit dat met ons kantoorlandschap? De toenemende digitalisering heeft bij de generatie Y niet alleen ingrijpende veranderingen in het communicatiegedrag en de sociale interactie teweeg gebracht, maar ook in de arbeidsstructuren op kantoor. De klassieke kantoorinrichting met vaste werkplekken wordt steeds meer vervangen door flexibele structuren die geoptimaliseerd zijn voor het werken aan en met mobiele eindapparatuur.

Gelijktijdig wordt meer ruimte gecreëerd voor informele communicatie, want ongewone ideeën vragen – zoals iedereen weet – om een omgeving die meer ontspanning biedt dan de klassieke werkplek. De werkplek verandert in een infrastructuur van verschillende ruimte- en communicatieconcepten waardoor alle betrokkenen in een netwerk als team aan projecten kunnen werken.

Moderne functionele zones

Een modern kantoor moet afgestemd zijn op de individuele vereisten van de medewerkers. Het moet een aangename werkomgeving zijn en hen ondersteunen bij hun taken. In de moderne, toekomstgerichte kantoorlay-out wordt dit inzicht omgezet in de vorm van open kantoortuinen met uiteenlopende functiezones. Een sleutelrol is daarbij weggelegd voor de loungebereiken waar de medewerkers zich in een ongedwongen sfeer met hun laptop of tablet kunnen terugtrekken om creatieve ideeën te ontwikkelen. Deze 'creatieve' ruimten zijn ook bij uitstek geschikt voor informele gesprekken tussen collega's.

Gezamenlijk project Office 21

Om snel veranderingen en aanvullende vereisten te kunnen herkennen en met onze producten daarop te kunnen inspelen, is TRILUX partner in het gezamenlijke project Office 21 van het Fraunhofer-Institut IAO. Dit netwerk is een vereniging van toonaangevende ondernemingen zoals o.a. Microsoft en Haworth. 
Hierin worden potentiële ontwikkelingen in het kantoorleven besproken en onderzocht. Daaruit worden dan concrete handelingsopties ontwikkeld.