Een mooie oplossing

Als monument beschermde kleuterschool uitgerust met ledsystemen van TRILUX

Het is vaak niet eenvoudig het behoud van een monument te verzoenen met de vereisten van moderne techniek. Daarom is het des te verheugender wanneer een verlichtingsconcept spontaan de zegen van het bestuur krijgt, zoals het geval was met de ledsystemen die TRILUX heeft geïnstalleerd in de kleuterschool van Märwil in het Zwitserse kanton Thurgau.

De renovatie van het als monument beschermde gebouw, met name de keuze van de armaturen, moest getuigen van feeling voor de historische omgeving. Tegelijkertijd moesten natuurlijk ook de efficiëntie en het lichtcomfort verhoogd worden.

"Er was een ruimte met een donker open houten plafond, waar echt dringend iets moest veranderen, omdat ze zo slecht verlicht was", herinnert zich opvoedster Nadine Mosimann. De pendelledarmatuur Lateralo Ring voldeed aan alle punten van het eisenprofiel. "Het filigrane armatuurdesign oogt zeer stijlvol en drukt niet op de ruimte",

gaat Nadine Mosimann voort. Een mooie oplossing. Minder opvallend maar even optimaal past de ultravlakke Arimo S D CDP in een andere ruimte in een houten plafond met een vierkante roosterstructuur. Haar strijklicht zorgt voor aangename kijkomstandigheden zonder verblinding.

De derde armatuur die is ingezet in het project, is de Polaron IQ. Deze werd gemonteerd in opbouwversie als wandarmatuur. Met haar indirecte lichtuitstraling en haar elegante design zet ze weldadige accenten in omkleed- en verkeersruimten.

"Nu is alles dik in orde", zegt Nadine Mosimann enthousiast. "In alle ruimten heerst nu mooi, helder licht." De tijden dat een te laag verlichtingsniveau en koudwit licht drukten op het humeur van de kinderen en de opvoeders behoren nu tot het verleden.

Aangezien de ledsystemen bovendien dimbaar zijn, kan men ppk een aangename sfeer creëren voor bepaalde gelegenheden. Door de overschakeling op ledtechnologie kon het aansluitvermogen met 25 procent gereduceerd worden ondanks een verhoging van de lichtsterkte en het visueel comfort.

Voor enkele kinderen die school lopen in de kleuterschool in Märwil, is vooral dat laatste aspect belangrijk, omdat ze slechtziend zijn. Een verlichtingsconcept op maat vereenvoudigt het leven van deze kinderen aanzienlijk.

Dat is maar één voorbeeld van hoe TRILUX zijn motto "Simplify your Light" in de praktijk brengt. De klanten kunnen er zeker van zijn dat de verlichtingsspecialist altijd zal zorgen voor een individueel afgestemde planning, de optimale verlichtingsoplossingen en een ongecompliceerde afhandeling.

Kort en bondig

 1. Bouwheer
  Primaschulgemeinde PSG Regio Märwil, Zwitserland
 2. Projectgegevens
  Als monument beschermde kleuterschool met twee klasgroepen
 3. TRILUX-series
  Lateralo R
  Polaron IQ WD1 + WD2
  Arimo S D CDP

Dit kan ook interessant voor u zijn

Kinderdagverblijven Kriftel, Duitsland

De ontwikkeling van de kinderopvang is een veelbesproken thema in Duitsland. Er worden steeds meer eisen gesteld aan...

Artikel bekijken

Klinisch Centrum Stuttgart-Mitte, Duitsland

Tot nog toe had de Duitse stad Stuttgart een kinder- en een vrouwenziekenhuis, op twee verschillende locaties. In het kader van de...

Artikel bekijken

Arla - Christiansfeld, Denemarken

Van pittige kaas over romige boter tot proteïnerijke drinkyoghurt - in meer dan dertien landen produceert Arla Foods dagelijks duizenden...

Artikel bekijken

Crop's - Ooigem, België

De nieuwbouw van een kantoorverdieping van de fabrikant van diepvriesfruit en -groenten Crop's in het Belgische Ooigem staat helemaal in het...

Artikel bekijken

Link kopiëren

Nieuwe lijst opstellen