In topvorm

Fitnesstempel XTRAFIT gaat helemaal voor ledtechnologie

Waar recreatieve sporters hun spieren sterken en zich stevig in het zweet werken, moet de techniek hen helpen om letterlijk het hoofd koel te houden. In de sportclub XTRAFIT in Essen, Duitsland, heeft men bij de verlichtingsplanning rekening gehouden met dit inzicht. Samen met lichtpartner TRILUX werd een 3600 vierkante meter grote hal volledig uitgerust met ledsystemen. Het is algemeen geweten dat leds meer licht dan warmte afgeven en dus bijzonder efficiënt in gebruik zijn.

Bij XTRAFIT maakt men het de leden gemakkelijk om zich fit te houden – en dat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. De sfeer is uniek, niet in de laatste plaats omdat het gerenoveerde gebouw een uniek industrieel karakter heeft. "We willen overtuigen met een optimale prijs-kwaliteitverhouding, zonder compromissen te sluiten op het gebied van technische uitrusting. Precies deze filosofie moest ook terugkomen in de verlichting van het gehele terrein", licht bestuurder Axel Lankes het concept toe. In TRILUX vond XTRAFIT een partner die over de hele lijn aan de eisen voldoet.

"Het licht onderstreept onze claim de klant hoogwaardige trainingsomstandigheden en een hoge feelgoodfactor te bieden. Dat vergroot uiteindelijk de kwaliteit van ons aanbod", aldus Axel Lankes. Hij is ervan overtuigd dat verlichting op maat met een hoog lichtcomfort helpt de motivatie en dus de sportieve prestaties te verbeteren. Verblindingsvrij kijken in alle posities was dus een must.

Gezien deze eisen kwam de Mirona RL LED van TRILUX uiteindelijk als winnaar uit de bus. In combinatie met een lichtmanagementsysteem, dat individuele dimbaarheid

en een daglichtafhankelijke sturing omvat, is de verlichtingsinstallatie bijzonder efficiënt. Daardoor ligt het energieverbruik minimaal 60 procent lager dan bij een installatie met conventionele lampen. Met behulp van een diffusiescherm zorgt de Mirona RL LED voor een bijzonder homogene lichtverdeling. Bovendien verhindert het diffusiescherm direct inkijk in de armatuur en dus verblinding.

Naast strijklicht wordt bij XTRAFIT ook accentverlichting ingezet. Ledstralers van TRILUX lichten de reclamedoeken aan en onderstrepen de charme van de oude industriële architectuur. De gepoederlakte compacte straler Faciella valt in de smaak met zijn handmatig regelbare hellingshoek en laat de sportmotieven in groot formaat effectvol tot hun recht komen.

De armatuur heeft een zwenkbereik van 195 graden en een draaibereik van 360 graden. Doordat de krachtige straler verkrijgbaar is in meerdere formaten, met verschillende lichtstromen en verschillende stralingskarakteristieken, is hij opgewassen tegen alle verlichtingstaken.

Stijlvol. De verlichting draagt ertoe bij dat het hier plezierig trainen is.

Efficiënt. Ledtechnologie is hier goed voor een energiebesparing van wel 60 procent.

Kort en bondig

 • Bouwheer
  XTRAFIT GmbH - Keulen, Duitsland
 • Project
  Nieuwbouw van een fitnessstudio - Essen, Duitsland
 • TRILUX-series 
  Mirona R LED
  Plafondarmatuur Ridos LED
  Vrijstraler Cuvia LED
  Buitenarmatuur Onplana LED
  Opbouwdownlighter Faciella LED
  Compacte straler GRADO
  Richtbare spot (Oktalite)

Dit kan ook interessant voor u zijn

Intersport Leffers - Wilhelmshaven, Duitsland

Goed licht is geen kwestie van geluk of toeval, maar van ervaring en inzet van de juiste middelen. Dat geldt voor alle toepassingsgebieden,...

Artikel bekijken

Knapp AG - Hart, Oostenrijk

Een succes over de hele lijn: voor de nieuwbouw en renovatie van twee productiehallen koos de Oostenrijkse onderneming KNAPP AG voor het...

Artikel bekijken

Reebok – Londen, UK

Midden in de populaire Londense winkelwijk Covent Garden heeft het alom bekende bedrijf Adidas een nieuwe Reebok-store geopend.

Artikel bekijken

VfL Wolfsburg, Duitsland

In de Volkswagen Arena hebben twee sterke partners elkaar gevonden: als officiële lichtpartner van de Duitse Bundesliga-ploeg VfL Wolfsburg...

Artikel bekijken

Link kopiëren

Nieuwe lijst opstellen