04. November 2016
Favourites

Ultra-modern and airy lighting rejuvenates the office

TRILUX Office Lighting Contributes to 40% Reduction in Connected Load for Watershed Bristol

Watershed is a well-known and much-loved arts centre in the heart of Bristol, south west England, housed in a once-derelict, Grade II listed waterside warehouse. Today it is home to three cinemas, a busy café/ bar and a digital media workspace.

Arup, an independent firm of designers, planners, engineers, consultants and technical specialists, worked with the Watershed team and architects Childs + Sulzmann to explore options for improving the environmental and operational performance of the building.

With no sub-metering in place, Arup’s team began by undertaking an energy assessment to map energy consumption, using the approach recommended in CIBSE’s TM22 guidance. This identified two sources of high consumption – lighting and catering – while the building’s heating, cooling and ventilation system proved less energy intensive than expected. Armed with this analysis, Watershed was able to plan next steps for reducing energy demand, which included an application for grant funding from Arts Council England to design and install a new low energy LED lighting system.

Arup’s lighting team developed and specified an attractive, all-LED design for the lighting of public, conference and office areas. TRIUX Lighting was chosen to provide ultra-modern, light and airy lighting for the back-office zone.

Mike Matthews, TRILUX Project Engineer Midlands & South West Region, describes, “Themain objective for the office area was to have a lighting scheme which was invisible and modern, that would help to rejuvenate and refresh the admin areas for staff. Our Lateralorange provided the optimum solution. The innovative optic provides outstanding visual comfort, ideal for working offices. Visually it provides a striking office statement but when switched-off the optic is transparent, enabling the extremely flat luminaire to discreetly float in the space.”

The building’s original lighting installation included layers of luminaires installed during previous maintenance or refurbishment programmes. In the majority of cases, these luminaires were fitted with inefficient tungsten halogen lamps.

The new all-LED installationprioritised flexibility and took full consideration of both the building’s original architectural features and current occupancy patterns.

Laura Walder, Watershed, Head of Facilities comments, “Our new office lighting creates a bright and uplifting atmosphere. We were aware our lighting wasn’t up to scratch and spent a long time choosing a replacement that would add to the architecture of the spaces and make the most of our high ceilings. Our new lights are lot more comfortable to work under and ideal for screens. Plus, the design is really striking and looks great against our industrial style backdrop.”

The overall result is a more attractive and flexible lighting system as well as one that has reduced Watershed’s lighting-related connected load by 40%.

The building’s original lighting installation included layers of luminaires installed during previous maintenance or refurbishment programmes. In the majority of cases, these luminaires were fitted with inefficient tungsten halogen lamps. The new all-LED installationprioritised flexibility and took full consideration of both the building’s original architectural features and current occupancy patterns.

Laura Walder, Watershed, Head of Facilities comments, “Our new office lighting creates a bright and uplifting atmosphere. We were aware our lighting wasn’t up to scratch and spent a long time choosing a replacement that would add to the architecture of the spaces and make the most of our high ceilings. Our new lights are lot more comfortable to work under and ideal for screens. Plus, the design is really striking and looks great against our industrial style backdrop.”

The overall result is a more attractive and flexible lighting system as well as one that has reduced Watershed’s lighting-related connected load by 40%.

Product Details

Lateralo Ring

Ultra low-profile LED pendant luminaire with the highly efficientBinary Light Guide System

show product

More articles

Saving energy with simple refurbishment

Saving energy with simple refurbishment

Conventional downlights fitted with compact fluorescent lamps generally had a diameter of around 200 millimetres, as with the Inperla C2...

View article

Mega-trends in office

Mega-trends in office

The office culture of generation Y, the digital natives who grew up with smartphones and tablets, is adapting to the latest trends to create...

View article

Commodity Quay - London, UK

Commodity Quay - London, UK

"Exceptional" is a word that should be used with care – particularly in London, where architects tirelessly compete for the highest, most...

View article

Crop's - Ooigem, Belgium

Crop's - Ooigem, Belgium

The new construction of an office storey for the Crop’s deep-freeze fruit and vegetable producer in the Belgian town of Ooigem is precisely...

View article

Copy Link

Create new list