Open uitstraling met toekomstbestendig lichtplan

25.01.2018 | Projecten

De nieuwste technieken, duurzame materialen en veel glas. Bij de realisatie van kantoorgebouw ‘de Curve’ is niets aan het toeval overgelaten. De ambitie om van dit pand het meest duurzame kantoorgebouw van IJsselstein te maken is ruimschoots waargemaakt. Het gebouw is inmiddels in gebruik door Technisch Beheer Nederland. In opdracht van Terberg Totaalinstallaties leverde TRILUX met het lichtplan een stevige bijdrage aan de duurzaamheidsambities van het kantoorgebouw.

Intelligente ledverlichting
“Het pand is volledig uitgerust met ledverlichting en intelligent gemaakt met behulp van het door ons ontwikkelde lichtmanagementsysteem LiveLink”, aldus Raymond van Dijken, accountmanager bij TRILUX. “Dankzij de LiveLink app zijn armaturen individueel en in groepen te dimmen op smartphone en tablet. Dit verhoogt het comfort op de werkplek van de medewerkers. De armaturen en het lichtplan voldoen daarbij aan de hoogste duurzaamheidseisen. Maar ook op het gebied van interieurarchitectuur zet dit lichtplan belangrijke accenten, mede dankzij de vloeiende integratie in de aanwezige klimaatplafonds van SIG Air Handling.”

Dimmen in de gangen
Voor de open gangzones ontwikkelde TRILUX speciale dim scenes met behulp van LiveLink. Van Dijken vertelt: “In de gangen zijn de Onplana LED armaturen geïnstalleerd. Deze branden standaard op vijftig procent van het totale vermogen. Dit bespaart veel energie en verlengd de levensduur van de armaturen. Voor de gangzones geeft dit ruim voldoende licht. Als de gangverlichting naar honderd procent wordt geschakeld is er tevens voldoende licht op het werkvlak om hier extra werkplekken te creëren. Hiermee is zowel de huurder als de eigenaar van het pand ontzettend flexibel in de inrichting en mogelijke werkplekexpansie.”

Ook in de onderliggende parkeergarage greep TRILUX terug op LiveLink. “In de parkeergarages brandt de verlichting bij onvoldoende daglicht standaard op twintig procent. Bij aankomst van een voertuig, gaan diverse zones naar honderd procent. ’s Nachts blijft de verlichting op twintig procent branden om mogelijke overlast van hangjongeren rondom het pand te voorkomen”, aldus van Dijken.

Duurzaamheidsambities
Het pand is naast de intelligente duurzame ledverlichting uitgerust met PV panelen. Daarmee is het gebouw zelfvoorzienend op het gebied van elektrische energie. Door de toepassing van veel glas in de gevels en weinig verlaagde plafonds heeft het gebouw een zeer open industriële uitstraling gekregen. De technische installaties zijn door het ontbreken van verlaagde plafonds maximaal zichtbaar. IJsselstein is een toekomstbestendig pand met futuristische uitstraling rijker. Een écht duurzaam paradepaardje voor de omgeving.

Meer informatie over LiveLink:
www.trilux.com/livelink

Foto's: Luuk Kramer