Zuivelconcern Arla kiest voor verlichtingsoplossing van TRILUX

Van pittige kaas over romige boter tot proteïnerijke drinkyoghurt - in meer dan dertien landen produceert Arla Foods dagelijks duizenden populaire melkproducten.

Aangezien de onderneming als producent van levensmiddelen afhankelijk is van dier en natuur, bekleedt de verantwoordelijke omgang met het milieu een hoge plaats in de prioriteitenlijst van de onderneming. Ook de verlichting moest daarmee rekening houden.

In de Arla-vestiging in het Deense Christiansfeld heeft TRILUX, de armaturenspecialist uit het Duitse Arnsberg, een nieuwe verlichtingsinstallatie op basis van ledsystemen geïnstalleerd. Voor Arla telde vooral de energie-efficiëntie van de nieuwe installatie.

Ook duurzaamheid behoorde tot de projecteisen, aangezien het zuivelconcern verantwoordelijk handelen in de hele productieketen in zijn vaandel heeft geschreven. "Het doel was een lager energieverbruik met een duidelijk geringere CO2-uitstoot", aldus Martin Skødt, Maintenance Manager bij Arla.

Wat betreft energiebesparing overtuigden zowel de Mirona LED, E-Line LED als de Nextrema LED van TRILUX. De robuuste TRILUX-systemen werden op in totaal 5.500 vierkante meter geïnstalleerd. Ze moeten wel tegen wat bestand zijn, want de opslagplaatsen van de zuivelfabrikant zijn "cool" in de ware zin van het woord: de temperatuur komt er niet boven de 4,5 graden Celsius.

Daarenboven moeten de Mirona LED, E-Line LED en de Nextrema LED tegen de alomtegenwoordige vochtigheid kunnen, om failsafe de vereiste 7.500 bedrijfsuren per jaar te kunnen leveren. Het lichtlijnsysteem E-Line LED werd in de drie warenhuizen geïnstalleerd.

Dit systeem overtuigt met een energie-efficiëntie van maximaal 148 lumen per watt. Tot de overige bijzondere voordelen behoren verder een eenvoudige montage, een lange levensduur en natuurlijk een korte terugverdientijd.

In het kader van de renovatie werd de verlichtingssterkte in de hallen op normconform niveau gebracht. "Dat wil zeggen dat het verlichtingsniveau verdubbeld is tot 200 lux", legt Oliver Schwarz, Key Account Manager bij TRILUX uit.

Het energieverbruik werd daarentegen met ongeveer een derde verminderd. Dat is mede te danken aan een nieuw lichtmanagementsysteem dat uitgerust is met een groot aantal aanwezigheidssensoren. Terugblikkend op het project kan Arla alleen

maar stellen dat alles super verlopen is. De melkfabriek in Christiansfeld beschikt over een hoogmoderne verlichtingsinstallatie die bestand is tegen koude en vochtigheid.

Het lichtcomfort werd duidelijk verbeterd en de projectafwikkeling door TRILUX is ongecompliceerd verlopen in een sfeer van samenwerking. Hiermee heeft TRILUX voor de zoveelste keer bewezen dat het zijn ondernemingsleuze "Simplify your Light" overtuigend in de praktijk weet te brengen.

Kort en bondig

 1. Bouwheer
  Arla Foods Christiansfeld Dairy Center, Denemarken
  www.arlafoods.de
 2. Projectgegevens
  Koelmagazijn
  Oppervlakte 5.500 vierkante meter
 3. Geïnstalleerde armaturen
  Mirona LED, E-Line LED en Nextrema LED