TRILUX was tijdens de ontwikkeling full service-aannemer van de verlichtingssystemen.

De distributiecentra van vandaag zijn niet zomaar vierkante ‘dozen’ in een puur functionele gebruiksomgeving. Het zijn intelligente, duurzame, eigentijdse panden, die flexibel bruikbaar moeten zijn en derhalve op maat van de opdrachtgever zijn ontworpen. Zo ook New Logic VIII in Tilburg, ontwikkeld door logistiek specialist DOKVAST.

New Logic VIII (ca. 50.000 m² op industrieterrein Kraaiven) is behalve ontwikkeld op maat ook nog eens ontworpen volgens BREEAM ‘Very Good’. De eigenaar en ontwikkelaar krijgt een duurzaam, energiezuinig en flexibel gebouw, dat mag voor zich spreken. “Een dergelijke aanpak, waarbij kwaliteit voorop staat, vraagt integrale oplossingen van de bouwpartners, en misschien zelfs andere rollen dan voorheen”, vertelt TRILUX-directeur Willem Dammers.

De bouwkolom wordt in die gevallen niet langer georganiseerd op basis van aanbod, maar op basis van de klantvraag. “Wij staan steeds vaker naast de opdrachtgever in gelijkwaardige samenwerking met onze co-makers.”

FULL SERVICE-PRINCIPE

Dat houdt in dat TRILUX op het gebied van verlichtingsvraagstukken een totaalaannemer kan zijn. New Logic VIII is ontwikkeld volgens dit full service-principe; TRILUX heeft de led-verlichtingsoplossingen volledig verzorgd, met inbegrip van advisering, lichtplanning, noodverlichting, sensorplanning, lichtmanagement (met systeem van co-maker Helvar), BREEAM-assistentie, logistiek, levering, montage, installatie en onderhoud.

Dammers: “Bijzonder is dat alle verlichting van TRILUX is: de lichtlijnen in de hal en de buitenverlichting. De complete verlichtingsoplossing is full service aangeboden. Onze opdrachtgever heeft dus geen omkijken naar de organisatorische aspecten en wordt op verlichtingsgebied volledig ontzorgd.”

TRIAS ENERGETICA

New Logic VIII is ontworpen volgens de Trias Energetica. Het pand bereikt de meeste besparing door alleen wanneer nodig energie te verbruiken en is voorzien van de laatste generatie ledverlichting; op grond van aanwezigheidsdetectie gaan de verlichtingssystemen waar mogelijk automatisch in de rust- of uitstand. De installaties zijn voorzien van de nieuwste software om het pand zelf te ‘besturen’ via iPads. Dat is de opdrachtgever goed bevallen, zegt Dammers. “In een vervolgproject met DOKVAST (het recent opgeleverde New Logic VI in Son; red.) hebben wij de integratie op ontwikkelaspecten nog verder doorgezet, met een koppeling van het nieuw ontwikkelde softwaresysteem van DOKVAST via de cloud, waardoor de al zeer hoge verlichtingsprestaties optimaal samengaan met prestatiemonitoring.”

Intrinsieke prestaties en gebruiksgemak zijn aspecten waarop TRILUX continu innoveert, en deze innovaties worden steeds vaker gerealiseerd op basis van maatwerk in ketenintegratie, zoals toegepast met DOKVAST in Tilburg. “Zo ontzorg je niet alleen de opdrachtgever, maar uiteindelijk ook elkaar als co-makers van steeds betere gebouwen.”

Projektinformationen

  • Opdrachtgever en ontwikkelaar
    DOKVAST
  • Locatie
    Industrieterrein Kraaiven, Tilburg
  • Architect
    DENC
  • Bouwkundig aannemer
    Heembouw
  • Verlichting
    TRILUX (lichtmanagementsysteem: Helvar)

  • Bouwtijd
    Oktober 2015 – april 2016