De ROMBERG-groep is een langdurige partner voor plan- en installatiewerkzaamheden op het gebied van allesomvattende elektrotechniek voor grote projecten in Duitsland. Detlef Iseken van de ROMBERG Group heeft dankzij 25 jaar praktijkervaring alle kennis in huis omtrent de bijzondere eisen aan logistieke verlichting en kent de huidige uitdagingen en trends in de markt. Wij stelden hem vijf vragen.

Wat is de huidige status quo in logistieke verlichting?

Als we kijken naar de gehele logistieke branche, dan is deze nog lang niet klaar met de LED transformatie voor bestaande panden. Maar er is de afgelopen vijf jaar veel gebeurd, vooral op het gebied van milieubewustzijn. Zo is energiezuinige LED-verlichting al overal standaard in de nieuwbouw. Dit zorgt voor een aanzienlijke vermindering in bedrijfskosten en helpt het grote logistieke spelers op weg naar ‘groene logistiek’ en een CO2-neutrale installatie. In een nieuw logistiek gebouw is de verlichting dan ook een integraal onderdeel van de DGNB-certificering (Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen). En LED-verlichting is momenteel onverslaanbaar op het gebied van energie-efficiëntie, zeker als de systemen slim worden aangestuurd.

Waar moet men op letten als het gaat om verlichting in de logistiek?

Volgens de basisnormen - passend en energiezuinig licht in de verschillende logistieke gebieden - zijn een aantal bijzondere, logistiek-specifieke factoren van toepassing. Bij een complexe infrastructuur met hoge gebouwen is productkwaliteit en levensduur steeds meer van belang. De reden hiervoor is eenvoudig. Onderhoudswerkzaamheden voor plafondhoogtes tot 20 meter zijn zeer tijdrovend en kostenintensief. Daarnaast bestaat het risico dat de gehele, perfect gecoördineerde logistieke keten stil komt te liggen door onderhoudswerkzaamheden, hetgeen hoge kosten met zich meebrengt. In de praktijk scoren modulaire verlichtingsoplossingen met snel en eenvoudig uitwisselbare systeemcomponenten zeer hoog. Dit versnelt onderhoudswerkzaamheden en bewerkstelligt een hoge mate van flexibiliteit bij het veranderen van het gebruiksdoel van de ruimte.

Wat is het grootste potentieel voor de logistieke sector?

Ik denk dat veel logistieke bedrijven nog niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden en voordelen van een slimme, geconnecteerde LED-verlichtingsoplossing. Dit betreft enerzijds de verlichtingsoplossing zelf, die snel en eenvoudig te besturen en monitoren is, bv. via de Cloud. Daarnaast zorgen open interfaces voor eenvoudige integratie van besturingssystemen. Geconnecteerde verlichting wordt bovendien steeds vaker gebruikt als infrastructuur voor systemen die niet met licht gerelateerd zijn, zoals IoT-componenten voor broadcasting, bijvoorbeeld voor camera’s of CO2-sensoren. In de logistiek kan verlichting worden gebruikt als Location Based Services, zoals Asset Tracking of Heat-Mapping. Verlichting wordt de motor van digitalisering.

Wat wordt in de praktijk het meest onderschat?

Nog niet zo lang geleden was lichtkwaliteit slechts bijzaak. Maar tegenwoordig wordt men zich steeds bewuster van het belang van gezonde arbeidsomstandigheden voor medewerkers in de logistiek. Hoogwaardige verlichting, met een zo natuurlijk mogelijk licht, bijvoorbeeld middels Human Centric Lighting (HCL), wordt al door veel bedrijven ingezet om het welzijn en de productiviteit van haar medewerkers te verhogen. Vooral in ploegendiensten, wat in de logistiek gebruikelijk is, is de regeling van de lichtkleur belangrijk om het natuurlijke bioritme van de medewerkers zo min mogelijk te verstoren.

Het belang van ‘out of the box’ denken, opereren buiten de bedrijfsgrenzen en eenvoudige en snelle montageprocessen in de assemblage wordt in de praktijk vaak onderschat. Een goed voorbeeld hiervan is de systeemintegratie van algemene LED- en noodverlichtingssystemen. Beide systemen moesten voorheen apart worden geïnstalleerd. Maar TRILUX (LED-specialist) en Ceag (veiligheidsverlichtingsspecialist) bundelden hun krachten en ontwikkelden geïntegreerde systeemcomponenten die een eenvoudige installatie vergemakkelijken. Een innovatie waarvan alle betrokken partijen profiteren.

Waar gaat de reis de komende tien jaar naartoe?

De logistieke sector is steeds verder op weg naar volledig geautomatiseerde logistieke ruimtes waar alle werkzaamheden computergestuurd worden uitgevoerd. In logistiek 4.0 is verlichting gebaseerd op IP-gebaseerde systeemmodules, die naadloos geïntegreerd zijn in de logistieke procesketen. Het verbinden en aansturen van alle processen op locatie zorgt voor een perfecte monitoring van energie. Om minimaal energieverbruik te bewerkstelligen wordt het licht van ieder lichtpunt - vaak gaat het om duizenden lichtpunten op een locatie - perfect gedoseerd. Het resultaat: op maat gemaakt licht in de juiste hoeveelheid, op het juiste moment en op de juiste plaats. Licht wordt een slimme partner die ons door de dag begeleidt en diverse taken optimaal ondersteunt.