Renovatie van een school in Heidelberg: installatie van 3.200 TRILUX-armaturen

De Internationale Gesamtschule Heidelberg bereidt jaarlijks meer dan 1.800 leerlingen voor op het echte leven. Maatschappijleer is daarbij een even belangrijk thema als duurzaamheid. Bij dit laatste thema kan men het nu hebben over de efficiënte verlichtingsrenovatie van het 20.000 vierkante meter grote schoolcomplex. De nieuwe LED-verlichting van TRILUX is namelijk 89 procent zuiniger dan haar voorganger.

De verlichtingsinstallatie van de klaslokalen en praktijklokalen was verouderd. Niet alleen waren de visuele omstandigheden slecht voor de leerlingen, ook het stroomverbruik liep hoog op. De nieuwe verlichtingsinstallatie heeft beide problemen opgelost.

"Gang, klaslokaal, lerarenkamer, aula of technische ruimte… noem maar op. Voor alle zones hebben wij efficiënte verlichting op maat gevonden die het leren ondersteunt en tegelijkertijd bijdraagt tot een duurzame school", zegt Arne Perlitz, van TRILUX. Uiteindelijk werden er meer dan 3.200 lichtpunten van TRILUX geïnstalleerd in het 20.000 vierkante meter grote gebouw.

In de eerste planningsfase werd nog aan een traditionele verlichtingsinstallatie met fluorescentielampen gedacht. Dit veranderde toen uitvoerige berekeningen van TRILUX aantoonden dat LED-technologie over de gehele levensduur van de installatie financieel interessanter was. De keuze viel dus op LED. Daar plukken de beslissingnemers nu al de vruchten van. De LED-armaturen verbruiken in vergelijking met de oude installatie zo'n 90 procent minder stroom. Verspreid over twintig jaar bespaart de installatie het milieu zo'n 2,6 ton CO2-emissie. Duurzaamheid is een belangrijke factor, die altijd pertinent aanwezig is op de school. Tenslotte is de Internationale Gesamtschule Heidelberg al vijf keer uitgeroepen tot duurzaamste school volgens het EU Eco-Management and Audit Scheme (EMAS).

De brede lichtverdeling van de Inperla LED resulteert in een aangename lichtbeleving.

Sfeer van welbehagen: in het schaduwvrije licht kan men ontspannen lezen.

Normconforme lichtverdeling tot in de laatste hoek. De tafels kunnen zonder probleem van plaats veranderd worden.

Wie duurzaam wil omgaan met de hulpbronnen, kan niet zonder hoge energie-efficiëntie. De Belviso LED van TRILUX maakt indruk met 105 lm/W. In vergelijking met de conventionele T5 armatuur verbruikt ze 40 procent minder stroom om een vergelijkbare lichtsterkte te produceren. In klaslokalen schept de Belviso LED bovendien een heldere en vriendelijke sfeer. Een eenvoudig, eigenzinnig design, een hoge efficiëntie en een unieke lichtesthetiek kenmerken de Belviso. De optiek zorgt voor een verblindingsvrijelichtwerking met een luminantie van minder dan 1.500 cd/m². "Zo is een normconforme basisverlichting gegarandeerd in elke ruimte", legt Arne Perlitz uit.

De veelzijdigheid van de Belviso-armaturenfamilie komt ook tot uiting in de rest van het gebouwencomplex.

In de bibliotheek is gezorgd voor evenwicht tussen een aangename verblijfssfeer en een goed visueel comfort. Langs de boekenrijen zorgt schaduwvrije verlichting voor een betere oriëntatie.

Een ander toepassingsgebied van de Belviso LED is de aula. "Wanneer de leerlingen hier op het podium voor een zwarte achtergrond en onder een zwart plafond hun toneelstukken instuderen, is schaduwvrij licht heel belangrijk. De Belviso D LED genereert met een omringende lichtcontour een duidelijk herkenbare lichtesthetiek met een zachte overgang naar het plafond", zegt Arne Perlitz. De exclusieve lichtomlijsting is een kenmerkend designelement van de Belviso en schept een hoge herkenningswaarde. Daarmee toont de Belviso LED wat goed licht is. 

Project Informatie

  • Opdrachtgever
    Gesellschaft für Grund- und Hausbesitz mbH Heidelberg (GGH)
  • Project
    Internationale Gesamtschule Heidelberg
    Energierenovatie van klassen en leraarskamers, gangen, mensa, aula en kantine
  • TRILUX-series
    Belviso C1 LED
    Belviso C2 LED
    Belviso D LED

Inperla LED
Inperla L LED
Inperla LP LED
Polaron
Oleveon
Solvan
Luceo
3902