In vier Mechelse gebouwen is eind vorig jaar nieuwe duurzame ledverlichting geïnstalleerd volgens het principe ‘licht als een service’. Bij licht als een service koop je niet langer de lampen, maar de functionaliteit van het licht. Stad Mechelen betaalt een bepaalde huurprijs, voor de functionaliteit ‘licht’. TRILUX is verantwoordelijk voor het optimaal functioneren, zorgt voor het onderhoud en een snelle service bij defecten. Willem Dammers, managing director van TRILUX Benelux is trots op de samenwerking.

BELGISCHE PRIMEUR

“In Nederland hebben we inmiddels al tientallen ‘licht als een service’ projecten uitgerold. Voor ons is dit dé primeur in België”, zegt Dammers trots. “Het is fantastisch om dit in onze thuisstad Mechelen te mogen realiseren. De komende vijftien jaar blijven wij nauw betrokken bij de vier gebouwen. Wij zorgen dat er altijd het beste licht is op deze locaties. Dat heeft te maken met het gebruik van het gebouw. Waar het nu bijvoorbeeld wordt gebruikt als Academie, kan Stad Mechelen in de loop van tijd besluiten tot een nieuwe bestemming voor de panden. Dan zijn wij als lichtproducent de aangewezen partij om hen daarbij te ondersteunen, en te zorgen dat ze bij wisselend gebruik van de gebouwen het perfecte licht hebben.”

 

Dammers vervolgt: “Na vijftien jaar komen we terug en zitten we samen met Stad Mechelen. Het is dan aan Stad Mechelen wat zij met de armaturen willen doen. Er zijn drie opties: re-use, refurbish of recycle. Bij re-use worden de gebruikte armaturen nogmaals ingezet in een ander project. Een tweede optie is refurbishen. Dat doen wij als de armaturen technisch zijn afgeschreven, maar er nog een nieuwe levenscyclus in zit door componenten te vervangen. Als de armaturen niet meer bruikbaar zijn, dan gaan we ze recyclen. We brengen de armatu-ren dan terug naar onze fabriek in Arnsberg en gebruiken het weer als grondstof voor onze productieprocessen in Duitsland.”

INVESTEREN ZONDER TE INVESTEREN

Op financieel gebied is licht als service ook interessant. Dammers over de financiële voordelen voor Stad Mechelen: “Het grote voordeel voor de stad Mechelen is dat zij kunnen investeren zonder te investeren. Zij hebben nu nieuwe verlichting in hun panden, zonder direct een volledige aafnschaf van de armaturen te doen. De maandelijkse kosten voor de nieuwe verlichting, worden betaald uit de besparing op energie- en onderhoudskosten. Het grote voordeel van het licht is dat het energie-efficiënt is. Daarnaast is het licht natuurgetrouw, mensen ervaren dit als prettig. Op het moment dat een armatuur kapot gaat, belt de Stad Mechelen een service nummer en zorgen wij ervoor dat het licht vervangen gaat worden.”

OOG VOOR DE TOEKOMST

Als producent is het belangrijk om nu, maar ook in de toekomst over voldoende grondstoffen te beschikken. “TRILUX heeft een eigen R&D centrum in Duitsland waarmee wij technologische ontwikkelingen volgen”, zo verklaart Dammers verder. “Als we één ding zeker weten, is dat de populatie op de aarde groeit en grondstoffen schaarser worden. Er komt een moment waarop wij grondstoftekorten gaan krijgen. Metaal en andere grondstoffen hebben we altijd nodig. Als wij dus als eigenaar blijven van onze producten, dan zijn wij verzekerd van onze grondstoffen over vijftien jaar als we weer mooie producten moeten produceren.”