Een grote led-lichtwand creëert lichte weidsheid op een directieverdieping

Vooral bij grote verdiepingsoppervlakken zijn de zijramen alleen vaak niet genoeg voor de daglichtverzorging van de ruimte. Bij het hier gepresenteerde object was de centrale foyer aanvankelijk zelfs helemaal van het daglicht afgesneden. 

Nu, na de nieuwe vormgeving van de directieverdieping, zijn er niet alleen doorkijkopeningen van het ene raamfront naar het andere, maar beschikt de foyer ook over een grote led-lichtwand. Op meer dan 100 m2 kan deze wand met allerlei lichtscenario's dynamisch bespeeld of gewoon statisch verlicht worden.

Het grote lichtobject geeft de ruimte een representatief karakter en heeft het extreme, onaantrekkelijke contrast tussen de lichte raambereiken en de centraal gelegen donkere zone weggenomen. Ja, daar kun je toch wel een beetje jaloers op worden: als je op de directieverdieping van deze onderneming in Koblenz werkt of te gast bent, kun je genieten van een adembenemend uitzicht, want vijftien verdiepingen lager ligt een uitgestrekt landschap dat wordt beheerst door de samenloop van de Rijn en de Moezel.

Dit panorama-uitzicht wilden de architecten bij de nieuwe vormgeving van de directieverdieping natuurlijk in ieder geval als bijzondere kwaliteit naar voren halen, maar ze wilden bovendien meer licht en transparantie voor de hele verdieping.

Bij de kantoren direct achter de gevel was dat geen probleem, want daar kwam via de ramen voldoende daglicht naar binnen. De centraal, diep in de kern van het gebouw liggende functie- en ontsluitingsruimte was daarentegen een flinke uitdaging.

"Oorspronkelijk had dit als foyer fungerende gedeelte een donkere lambrisering en was het volkomen afgesneden van het daglicht. De ruimte had alleen kunstlicht", vertelt Jörg Wagner van Fries Architekten uit Vallendar. Om ook in de diepte van de ruimte een daglichtsituatie te creëren, openden zij in alle vier windrichtingen een gedeelte van de rondom lopende wand naar de gevel toe. Nu kan natuurlijk licht tot in de kern van het gebouw doordringen en kan men vanuit de foyer ook naar buiten kijken.

Om de indruk van een natuurlijk verlichte ruimte nog te versterken en niet af te zwakken met individuele armaturen, ontwikkelden de architecten in nauwe samenwerking met de lichtplanner Torsten Braun van 'Die Lichtplaner' uit Limburg' een heel bijzonder idee.

Geen individuele armaturen, maar een grote, met dynamische scenario's bespeelbare lichtwand brengt nu licht in de foyer op de directieverdieping. De wand omsluit een in de ruimte geplaatst bereik met een elliptisch grondoppervlak. In dit bereik zijn de koffiekeuken, de kopieermachine en de serverruimte ondergebracht, terwijl de glazen buitenwand fungeert als 'doek' voor de afwisselende lichtscenario's.

Daarbij is het mogelijk om in deze zone normconforme lichtvoorwaarden te scheppen zonder het gebruik van verdere armaturen. Achter het gelaagde glas en een laag van opake folie bevinden zich in totaal 60.000 leds die samen een pixelmatrix vormen waarbij elke punt bestaat uit een rode, een groene, een blauwe en een witte led.

Via een DMX-besturing kunnen de RGB+W-leds worden ingesteld op verschillende kleur- en dimwaarden. Hierdoor kan de gebruiker zelf kiezen of hij de wand als homogeen lichtvlak wil gebruiken of met statische of dynamische afbeeldingen of motieven met geringe resolutie wil 'bespelen' – in ieder geval zorgt het lichtobject voor een indrukwekkend ruimtegevoel.

De ledwand schept een evenwicht tussen de lichte vlakken bij de ramen en de kern van het gebouw. Als edel lichtobject verleent het de foyer van de directieverdieping bovendien een representatief karakter en een verwelkomende sfeer voor de bezoekers. Daarnaast moeten natuurlijk ook de medewerkers kunnen profiteren van het grote lichtvlak.

De architecten en de planner wilden graag dat de wand in het dagelijkse kantoorleven een inspirerende en ontspannende sfeer verspreidt. Daarvoor werden speciale lichtscenario's geprogrammeerd en opgeslagen. Via een touchpanel of de besturingscomputer kunnen zij al naargelang de vorm van de dag en de stemming worden opgeroepen. Een aantal van deze scenario's tonen vertrouwde natuurfenomenen en landschappen: wolken die langs een blauwe hemel trekken,

golven aan het strand of een woestijn, maar ook een Moezelpanorama staat op het programma. "Met deze lichtscenario's wilden we een link leggen naar concrete beelden uit de natuur die positieve associaties oproepen", aldus lichtplanner Torsten Braun.

"Omdat de leds in horizontale ringen rondom de wand verlopen, konden we hier op prachtige wijze de horizontale gelaagdheid van de kleuren in uitgestrekte landschappen simuleren." Uiteraard kan het vlak ook homogeen in slechts één lichtkleur stralen.

Of de gebruiker daarbij kiest voor koel blauw, warm oranje of helder wit, blijft zijn eigen voorkeur. Voor veel lichtscenario's kan, over de dag verspreid, een zachte, automatische wissel worden geactiveerd die dan weer een brug slaat naar het dynamische daglicht voor de ramen op deze vijftiende verdieping.

Projectinformatie

  1. Project:
    Led-lichtwand voor de weergave van statische en dynamische lichtscenario's op een directieverdieping
  2. Architectuur:
    Fries Architekten, Vallendar (Dipl.-Ing. (FH) Architektur Jörg Wagner), http://fries-architekten.de 
  3. Lichtplanning:
    Die Lichtplaner, Büro Limburg/Staffel (Torsten Braun), www.lichtplaner.com