Vochtigheid, extreme temperaturen en een hoge stof- en vuilconcentratie… in de chemiefabriek van Lehmann & Voss in Hamburg worden de armaturen vaak blootgesteld aan zeer heftige omstandigheden. Voor een bestendige normconforme verlichtingsrenovatie van de productiehal vertrouwde het bedrijf volledig op de knowhow van TRILUX. De omschakeling op ledtechnologie levert een energiebesparing op van meer dan 53 procent.

In de productiehal bij Lehmann & Voss loopt de temperatuur hoog op. In de zomer stijgt het kwik wel tot 40 graden. Hier worden met name chemische grondstoffen geproduceerd die voor verdere verwerking verkocht worden aan tal van afnemers, waaronder brouwerijen, wijnproducenten, lak- en verffabrikanten en de farmaceutische industrie. "Vooral bij de productie van poederachtige materialen is een verlichting nodig die tegen deze omstandigheden is opgewassen", zegt Gunter Kattner, van TRILUX. Bij de systemen van TRILUX is dit gegarandeerd.

Vooral de waterdichte armatuur Nextrema LED kan hier haar troeven uitspelen. Met de extreem robuuste componenten uit spuitgietaluminium is deze armatuur uiterst bestendig tegen hitte, vochtigheid, stof en stoten en dus een betrouwbare oplossing voor industriële verlichting. Bovendien is de levensduur van deze nagenoeg onderhoudsvrije ledarmatuur bovengemiddeld.

Efficiënt: Lehmann & Voss bespaart tot 53 procent energie door de omschakeling op ledtechnologie.

Gelijkmatig en verblindingsvrij: de overschakeling op ledtechnologie heeft het visueel comfort aanzienlijk verhoogd.

In de uitgestrekte verlichte delen van de hal wordt de serie Mirona ingezet. Dankzij de hoge lichtstroom van 24.000 lumen biedt de Mirona QL LED ruim 100.000 uur lang betrouwbaar optimaal licht. De hoge omgevingstemperatuur doet de behuizing van spuitgietaluminium niets en dankzij de innovatieve opbouw van de optiek kan men ondanks de hoge lichtstroom omhoog kijken zonder verblind te worden.

In het magazijn zorgt de E-Line LED voor optimale verlichting van de onderste vakken. De armatuur overtuigt met een hoge lichtopbrengst en een eenvoudige installatie. Het kan in reeds aanwezige TRILUX-draagprofielen gemonteerd worden, wat niet alleen financieel voordeliger is, maar ook de montagetijd verkort. Dat maakt het lichtlijnsysteem erg populair in industriële omgevingen, zoals bij Lehmann & Voss.

 

Bij de vervanging van de oude halverlichting door digitaal licht was voor de chemiefabrikant vooral de efficiëntie van doorslaggevend belang. "In vergelijking met de verouderde T8-armaturen is de ledtechnologie goed voor een energiebesparing die kan oplopen tot 53 procent", aldus Gunter Kattner. Het visueel comfort en de arbeidsveiligheid nemen toe, terwijl het aantal productiefouten daalt.

Tegelijkertijd wordt een goede homogeniteit van de verschillende werkzones bereikt, wat ten goede komt aan alle personeelsleden, zoals Gunter Kattner uitlegt: "Afgestemd op de normvoorschriften voor de verschillende werkplekhoogten varieert de verlichtingssterkte van 200 tot 500 lux."

Kort en bondig

  • Bouwheer
    Lehmann & Voss & Co. KG
    Hamburg
  • Project
    Renovatie van een productiehal
  • TRILUX-series
    Nextrema LED
    Mirona LED
    E-Line LED