Direct vinden, in plaats van lang zoeken: met Asset Tracking kunnen voorwerpen en personen snel en eenvoudig gevonden worden, zelfs binnen in gebouwen. Daarmee stijgen de efficiëntie en transparantie van veel processen significant. De techniek van Asset Tracking kan, net als de andere Location Based Services, snel worden geïmplementeerd in de geconnecteerde verlichting. Maximilian Than, Productmanager Digital Services bij TRILUX, vertelt over de belangrijkste punten.

Waarin verschilt Asset Tracking (AT) van andere Location Based Services (LBS)?

In de basis functioneren alle Location Based Services doormiddel van communicatie tussen een zender, een 'low energy' Bluetooth Beacon, en een ontvanger die het signaal ontvangt en verwerkt. Bij de klassieke Location Based Services worden de Beacons permanent in de armatuur geïnstalleerd. De ontvanger, bijvoorbeeld een smartphone, is vrij beweegbaar. Als het signaal van een Beacon wordt ontvangen, dan kan de ontvanger de positie ervan berekenen en presenteren op een plattegrond. In principe werkt Asset Tracking precies andersom: in de armaturen zit geen zender, maar een ontvanger - de zogeheten Asset Receiver. De Beacons worden op de verplaatsbare bedrijfsmiddelen aangebracht. De Asset Receiver in de armaturen herkent het signaal van deze Beacons zodra zij zich in het detectie bereik bevinden - en kan de positie van deze bedrijfsmiddelen bepalen aan de hand van een plattegrond van het gebouw. 

Wat maakt Asset Tracking zo succesvol?

Met Asset Tracking zijn verplaatsbare bedrijfmiddelen altijd vindbaar. Dat vermindert de zoektijd aanzienlijk, ideaal om productieprocessen en -procedures te optimaliseren en kosten te verlagen. Het marktonzerzoeksbureau Gartner Inc. heeft voor zijn klanten uitgerekend dat de 3.300 medewerkers jaarlijks zo'n 20 minuten naar verplaatsbare bedrijfsmiddelen zoeken. Dit komt overeen met een besparingspotentieel van 286.000 USD per jaar. De prognose is positief: volgens Gartner zal ongeveer 66 procent van de bedrijven in 2022 gebruik maken van Location Asset Tracking. Momenteel is dit nog 10 procent.

In welke sectoren zal Asset Tracking de komende jaren veel ingezet  worden?

Momenteel komt de interesse vooral vanuit de industriële sector. Maar ook voor de zorgsector biedt Asset Tracking veel opties. Ziekenhuizen kunnen bijvoorbeeld mobiele medische apparatuur of bedden volgen, en zo met één druk op de knop te allen tijde weten waar de objecten zich bevinden. Kostbare zoekopdrachten behoren nu tot het verleden. Dit pluspunt in transparantie verhoogt de veiligheid. Asset Tracking kan niet alleen worden gebruikt om de locatie van objecten te bepalen, maar ook van mensen. Als bijvoorbeeld een patiënt die onder toezicht staat een bepaald gebied verlaat, wordt het ziekenhuispersoneel (desgewenst automatisch) op de hoogte gebracht middels een pushbericht. 

Welke andere toepassingen zijn er voor Asset Tracking?

Of het nu gaat om industriële stofzuigers, Beamers of heftrucks: „Domme“ apparaten zonder netwerkverbinding worden slim door Asset Tracking. Een goed geprogrammeerde app zal niet alleen herkennen waar een object zich bevindt, maar ook of en hoe lang het wordt verplaatst. Het programma zal de bewegingsgegevens gebruiken om de levensduur te berekenen en de onderhoudsintervallen aan te passen aan de daadwerkelijke behoefte. Dit zogenaamde predictive maintenance is veel efficiënter en veiliger dan de gebruikelijke onderhoudsintervallen. De bewegingsgegevens van de goederen kunnen ook worden gebruikt om beweegpaden te optimaliseren, bijvoorbeeld van heftrucks. Zelfs gevaarlijke zones kunnen aanzienlijk veiliger worden gemaakt. Als bijvoorbeeld een heftruck een vooraf gedefinieerd gebied binnenkomt, schakelt het systeem op verzoek bepaalde machines of apparaten uit. Een enorme automatische veiligheidswinst die het aantal arbeidsongevallen aanzienlijk helpt verminderen.

Welke funcationaliteiten zijn geïntegreerd in de Light Campus Amersfoort?

Wij wilden Asset Tracking graag demonstreren aan onze klanten. Daarom zijn in de Light Campus verschillende Asset Receivers geplaatst. Deze communiceren met de Beacons op de verplaatsbare bedrijfsgoederen die altijd door collega's gezocht worden. De Asset Tracking functionaliteit is geïntegreerd in de World of TRILUX app. Daarmee kunnen collega's en geïntereseerde klanten zich laten navigeren naar de verplaatsbare bedrijfsmiddelen, zoals de flipchart en cateringtrolley. Ook dient de Light Campus Amersfoort als voorbeeld hoe snel en eenvoudig Asset Tracking in de praktijk kan worden gebracht: de volledige implementatie duurde slechts twee weken.