Taskin Logistics bespaart vanaf heden 64% energiekosten dankzij de renovatie van hun oude verlichtingsinstallaties naar een moderne LED verlichtingsinstallatie inclusief lichtmanagementsysteem. Ook het productieproces is veiliger en het werkcomfort hoger. Deze complete, snelle en efficiënte oplossing op maat is verzorgd door de TRILUX Lichtprofs.

In een hevig concurrerende sector als de logistiek grijp je iedere kans aan om kostenbesparingen te realiseren en arbeidsprocessen te optimaliseren. Dit was de reden voor Taskin Logistics om de verlichtingsinstallatie in vier logistieke hallen te renoveren alvorens deze in gebruik te nemen. Het advies van AVU Serviceplus, gespecialiseerd in energie-efficiëntie en hernieuwbare energieën, was duidelijk: Energie en kosten besparen door de verlichtingsinstallatie te vernieuwen.

Bijkomend voordeel van de nieuwe verlichtinginstallatie zijn de betere arbeidsomstandigheden voor de werknemers van Taskin.

"Ook de veiligheid van ons personeel is voor ons een belangrijke overweging", verklaart bedrijfsleider Selcuk Taskin. “Te zwakke verlichting van de gangen en stellingen in opslaghallen is een bron van gevaar en kan leiden tot fouten. Met de oude verlichting was het lastig de afleveringsbewijzen en paklijsten goed te kunnen lezen. In die zin vormt dit licht, dat op de behoeften afgestemd is, een groot concurrentievoordeel.”

Met de hulp van de Lichtprofs van TRILUX en de installateur is voor Taskin een LED-verlichtingsinstallatie op basis van geplaatst in de vier opslaghallen en de kantoren. Het resultaat:

  • Een modern, efficiënt LED-verlichtingssysteem vervangt de oude installatie die onvoldoende licht bood;
  • Onder het LED-licht zijn de arbeidsomstandigheden aanmerkelijk beter: lezen gaat vlotter, de veiligheid is vergroot;
  • Het stroomverbruik ligt 64 procent lager;
  • Het lagere energieverbruik sluit aan bij MVO ambities;
  • Taskin heeft haar kosten aanzienlijk kunnen drukken;
  • De investering in de nieuwe verlichting is na minder dan tweeënhalf jaar terugverdiend.
  • De overschakeling op LED-technologie moest in twee weken voltooid zijn. Daarom moesten de financiering en de uitvoering van in het begin haarfijn geregeld zijn.

Slim financieringsmodel zonder eigen vermogen

Om de volledige hal in nieuw licht te hullen, moesten er lichttechnische berekeningen gemaakt worden voor een volume van zo'n 4.800 m². Niet alleen de lichttechnische planning, maar ook het financiële aspect vereisten aandacht. De onderneming wou haar liquiditeit zo weinig mogelijk belasten. Daarom ontwikkelde TRILUX een financieringsmodel waarmee Taskin aanspraak kon maken op maximale overheidssteun. Voor de rest van het project ontwierp een financiële partner een leasingmodel op maat. Het concept bleek een succes. De onderneming betaalt nu maandelijks een lager bedrag voor de financiering, dan de kosten voor het energieverbruik en de complete service van de oude verlichtingsinstallatie zouden hebben gekost. Hierdoor loont het project al vanaf de eerste dag voor Taskin Logistics.

Vóór de renovatie

Na de renovatie

De juiste producten – eenvoudig en snel geïnstalleerd

De nieuwe verlichtingsoplossing moest geschikt zijn voor een hoogbouwmagazijn met een plafondhoogte van zeven meter. TRILUX oordeelde dat de E-Line LED-lichtlijn met een lichtmanagementsysteem het best aan de eisen beantwoordde. De E-Line LED-serie kwam als optimale keuze naar voren vanwege de energie-efficiëntie, rentabiliteit en eenvoudige montage. De lichtbronnen en het optische systeem zijn al in de apparatendrager geïntegreerd, zodat er alleen nog draagprofielen en bijbehorende bevestigingsmiddelen nodig zijn om de armaturen te installeren. Om comfortabel werken in de hoge hallen met weinig daglichtinval mogelijk te maken, werd gekozen voor armaturen met een diepe en diep-brede lichtverdeling. Zelfs de kleinste letters op de orderbonnen zijn nu simpel te lezen.

Door het vlakke, gesloten oppervlak van de armaturen is de lichtlijn bovendien minder vuilgevoelig en als bijgevolg langer bruikbaar – ook dit voordeel maakt van de E-Line LED de beste keuze voor industriële hallen.

Om de verlichting nog efficiënter te maken en nog beter af te stemmen op de behoeften, voorziet het installatiebedrijf het gebouw ook van een lichtmanagementsysteem op

maat. Door middel van aanwezigheidsdetectie zal dit systeem de gangpaden in het magazijn enkel verlichten, zodra er iemand nadert. Wanneer er een vorkheftruck de hal binnen rijdt, wordt de hoofdgang verlicht. Als de chauffeur afslaat in een zijgang, wordt ook deze gang in licht gedompeld, terwijl de zones waar niet gewerkt wordt, donker blijven. De op het arbeidsproces afgestemde lichtsturing bespaart niet alleen stroom, maar verhoogt ook de veiligheid en het comfort.

"We zijn meer dan tevreden met de overschakeling op de nieuwe technologie", besluit Selcuk Taskin samenvattend. "Het was boeiend om de renovatie te volgen en te zien hoe dag na dag een groter deel van de hal in nieuw licht gehuld werd. De investering loont zich al door wat we aan stroomkosten zullen besparen."

Volgens de berekeningen zal het stroomverbruik dankzij de nieuwe verlichtingsinstallatie met LED-technologie en lichtmanagement dalen van 242.174 kilowattuur (kWh) naar 87.533 kWh per jaar. In vergelijking met de oude installatie bedraagt het energiebesparingspotentieel 64 procent – daardoor is de installatie in minder dan tweeënhalf jaar terugverdiend.

Projectinformatie

  • Gebouw:
    Logistieke hal van de onderneming Taskin Logistics GmbH in Sprockhövel, Duitsland
  • Plaats:
    Sprockhövel, Nordrhein-Westfalen
  • Project:
    Omschakeling van de conventionele verlichtingsinstallatie van vier opslaghallen en een kantoor op ledtechnologie
  • Planning en uitvoering van het gehele project:
    TRILUX
  • Uitvoeringsperiode :
    November 2014