Een LiveLink-lichtmanagementsysteem aan het werk

De uitgangspositie: een fabriekshal met daglichtinval en 24-uurs productie. Het doel: optimaal visueel comfort en een constant lichtniveau. De oplossing: een krachtige ledlichtlijn en een intelligent lichtmanagementsysteem.

SMPTec in het Zwitserse Ennetmoos heeft deze weg ingeslagen met TRILUX als lichtpartner en kan zich verheugen over uitstekende visuele omstandigheden, een maximale efficiëntie en een toekomstbestendige verlichtingsinstallatie.

In de nieuwe productiehal van SMPTec is precisie aan de orde. Hier worden de klok rond allerlei onderdelen geproduceerd met hoogtechnologische machines zoals draaibanken enfreesmachines. De onderdelen worden gebruikt in de auto-industrie, de medische techniek en de levensmiddelenindustrie. Om flexibel te kunnen reageren op aanvragen van klanten, is een continue productie noodzakelijk.

Een productie van het hoogste niveau is alleen mogelijk als de omgevingsfactoren allemaal kloppen. Ook de toegepaste lichttechniek speelt daarin een grote rol. "Het is bijzonder belangrijk dat we bij ons werk in de hal geen last hebben van verblinding of vermoeide ogen. De E-Line LED is hiervoor een fantastische oplossing", zegt een enthousiaste Thomas Ott, eigenaar van SMPTec.

Omdat het plafond in de hal niet overal even hoog is, zijn de TRILUX-systemen afgehangen aan staaldraadkabels van verschillende lengtes. Hiermee garandeert TRILUX een uniforme lichtsterkte in alle zones. Terwijl in normale omstandigheden 300 tot 400 lux volstaat voor een productiehal, heeft men bij SMPTec de lat hoger gelegd.

Thomas Ott licht dit toe: "Aangezien wij voor de productie van uiterst kleine deeltjes, bijzonder helder licht nodig hebben, hebben we in de hele hal 750 lux geïnstalleerd."

Door middel van het lichtmanagementsysteem LiveLink van TRILUX kunnen we steeds een passend lichtscenario kiezen. De hal is onderverdeeld in zes verschillende zones. "Dat biedt ons de grootst mogelijke flexibiliteit om de productieprocessen in de toekomst te veranderen en individuele zones afzonderlijk aan te sturen."

De grote dakramen laten veel daglicht binnen. De LiveLink-installatie zorgt voor een constante verlichtingssterkte – onafhankelijk van het weer of het tijdstip van de dag. Thomas Ott is verheugd: "Bovendien beschikken we dankzij de E-Line LED nu ook 's nachts over een verlichtingsysteem dat oogt als natuurlijk licht."

Daarnaast is de installatie uiterst efficiënt: in vergelijking met een traditionele installatie is de led installatie met LiveLink tot 60 procent energiezuiniger. "De lange levensduur van het lichtlijnsysteem was nog een doorslaggevend argument voor ons", legt de baas van SMPTecuit. "De installatie in de oude hal behoefde een regelmatig onderhoud en daar kwam altijd heel wat bij kijken. Deze moeite kunnen we ons nu besparen!"

Kort en bondig

 • Opdrachtgever
  SMPTec Ennetmoos, Zwitserland
 • Project
  Nieuwbouw productie- en opslaghal
 • TRILUX-series
  E-Line LED 7650/E-Line LED OT/Livelink/7402 LED/Atirion
  Website